Közeledik az amerikai-afgán éjszakai razziákra vonatkozó megegyezés

Az amerikai és afgán tisztviselőkből álló tárgyalócsoport hamarosan előáll a konszenzusos döntéssel, amelynek eredményeként az országban folyó éjszakai őrjáratok – amelyeket az afgán elnökkel, Hamid Karzaival az élen rendszeres kritikával illetnek – vezetése az afgán biztonsági erők felelőssége lehet. Az egyezség kitér a razziák bírói felügyeletére is, és várhatóan számos vitatott, elsősorban az intézkedés protokolljával kapcsolatos kérdést tisztázhat.

A megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme, hogy szélesítse az afgán-amerikai stratégiai együttműködés lehetőségeit, valamint hogy felkészítse az afgán biztonsági erőket a 2014 utáni teljes feladatátvételre. Mindkét összetevő elengedhetetlen annak érdekében, hogy a hatalomátadást követő afganisztáni amerikai szerepvállalás zökkenőmentesen valósulhasson meg.

Egy, a neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő a The Guardiannak azt nyilatkozta, hogy a végleges megállapodás még ezen a héten hivatalossá válhat. Elmondása alapján az éjjeli razziák hihetetlenül népszerűtlenek voltak az afgán állampolgárok körében, viszont a tálib aktivitás letörésének szempontjából az egyik legeredményesebb eljárásnak minősültek. Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke, Hamid Karzai is hosszú ideje elítéli az amerikai erők által vezetett éjszakai razziák intézményét, mivel véleménye szerint azok sok esetben megsértették az afgán nemzeti szuverenitást.

Az eddigi értesülések alapján mindkét tárgyalócsoport egyetértett abban, hogy az afgán hadseregnek vezető szerepet kell vállalnia az éjszakai razziák lefolytatásában, és hogy a folyamat ellenőrzésére és felülvizsgálatára igazságügyi felügyelőbizottságot kell létrehozni. Ennek ellenére még számos kérdés tisztázásra vár. Ilyen például a kihallgatásra váró vagy őrizet alá helyezett emberekkel való eljárás protokolljának módosítása, vagy a házkutatás engedélyeztetése és lefolytatása.

A megállapodás hirtelenségét talán az indokolja, hogy az Amerikai Egyesült Államok az együttműködési lehetőségek minél szélesebb spektrumát kívánja elérhetővé tenni annak érdekében, hogy még a NATO Chicagóban megrendezendő májusi csúcstalálkozója előtt tető alá hozhassa a hosszú ideje késleltetett afgán-amerikai stratégiai-partnerségi megállapodást. Ezt az elmúlt hónap eseményei is jól mutatják, hiszen egy eddig amerikai fenntartás alatt álló büntetés-végrehajtási intézményt az Egyesült Államok afgán fennhatóság alá helyezett.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton egy norfolki NATO-találkozó során elmondta, hogy az egyezmény kulcsfontosságú a teljes biztonsági felelősség átvételének szempontjából. Elmondása alapján 2013-ra minden amerikai harcoló egység távozik az országból, 2014 után pedig csak az afgán kormány által meghívott és felhatalmazott, kiképzéssel és felkészítéssel foglalkozó egységek maradnak Afganisztánban.

Sedghi Amitis

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »