Engedett a mali katonai junta

A mali katonai junta és az ECOWAS péntek este bejelentette: az országot sújtó szankciók feloldásáért cserébe a puccsisták hajlandóak lemondani a hatalomról.

Elérték céljukat a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által Malira kiszabott szankciók: a katonai vezetés és a szomszédos államok közötti tárgyalás eredményeként péntek este bejelentették, hogy a korlátozások feloldásáért cserébe a puccsisták lemondanak a hatalomról.

A mali állami televízión tett bejelentés értelmében a junta Diouncounda Traore házelnöknek adja át az ország vezetését, amelyet követően az országot sújtó szankciók azonnal megszűnnek.

A felek által aláírt megállapodás emellett keretet nyújt az alkotmányos rendhez történő visszatéréshez, valamint ha a következő választásokat a „rendkívüli körülmények” miatt nem lehet 40 napon belül megtartani, egy átmeneti kormány létrehozását írja elő.

A mali katonaság nagyjából két héttel ezelőtt szerezte meg puccsal a hatalmat, miután az ország korábbi vezetését alkalmatlannak találták a tuareg felkeléssel szemben mutatott erélytelensége miatt.

Tési Áron

Friss hírek