Friss hírek

Rekordnyereséget jelentett a Samsung

Az előzetes adatok szerint rekordnagyságú, az elemzői várakozásokat meghaladó nyereséggel zárta az első negyedévet a dél-koreai Samsung elektronikai konszern, a cég a hivatalos mérlegadatait április végén teszi közzé.

A Samsung Electronics Co., a világ legnagyobb memória, áramkör és okostelefon-gyártó vállalata az első negyedévben az előző évinél 21,7 százalékkal magasabb, 45 ezer milliárd won (30,5 milliárd euró) értékesítési árbevétel után 5,8 ezer milliárd won (3,92 milliárd euró), a 2011 első negyedévi 2,95 ezer milliárdnál 96,6 százalékkal magasabb üzleti eredményt ért el, ami lényegesen felülmúlta a piaci várakozásokat.

A Yonhap News Agency hírügynökség üzleti hírszolgáltató érdekeltsége, a Yonhap Infomax által végzett felmérés szerint elemzők 5,24 ezer milliárd won üzleti eredményt vártak. A második negyedévre 6 ezer milliárd won feletti üzleti eredményt jeleznek előre piaci szakértők.

A legjobb eredményeket a Samsung mobiltelefon üzletága érte el. Szakértők az elkövetkező negyedévekben is pozitív meglepetésekre számítanak a Samsungtól, amennyiben a félvezető alkatrész üzletág eredményessége is felzárkózik a többi üzletágéhoz. A Samsung piacvezető a memória áramkör gyártásban.

Az első negyedéves eredmény tekintetében különösen a tavaly októberben piacra dobott, az okostelefon és a táblaszámítógép között átmenetet képező Galaxy Note sikere keltett feltűnést elemzői körökben. A Note piaci sikerével nemcsak értékesítési számban vette fel a versenyt a Samsung az Apple-vel, hanem termékinnováció terén is.

A Samsung eddig több mint ötmillió darabot adott el a Galaxy Note készülékből.

A Galaxy Note sikere egyúttal az okostelefon piac telítődését és a design-szempontok fokozódó jelentőségét is mutatja. A Galaxy Note készülékkel, ami alig feleakkora mint az Apple iPad táblagépe, a Samsung nem csak az amerikai konszernnek, de a tajvani HTC, a finn Nokia és a Blackberry okostelefont gyártó kanadai Research In Motion (RIM) vállalatnak is feladta a leckét.

A Samsung tavaly szerezte meg az elsőséget az okostelefonok világpiacán 20 százalékos piaci részesedéssel, 2009-ben részesedése még mindössze három százalék volt. Az Apple-vel vívott párbaj a folyó negyedévben egy újabb izgalmas fordulóhoz érkezett. A Samsung a hírek szerint piacra viszi legmagasabb kategóriájú okostelefon modellje a Galaxy S egy újabb verzióját.

A Samsung és az Apple ádáz szabadalmi harcba bonyolódott egymással. Jelenleg tíz országban folyik bírósági eljárás különböző szabadalomsérelmi ügyekben. A dolog pikantériája, hogy a két vállalat egyébként szoros üzleti kapcsolatban is áll egymással, hiszen az Apple a Samsung legnagyobb áramkör- és képernyő megrendelője.

Tőzsdei fronton az Apple áll nyerésre. A Samsung 191 milliárd dolláros piaci tőkeértékkel Ázsia legnagyobb vállalatának számít, de még így is messze elmarad az Apple 582 milliárd dolláros piaci tőkeértékétől.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »