Összefogás híján visszaléphet Vass Levente Marosvásárhelyen

Magyar összefogás nélkül visszalép Vass Levente a marosvásárhelyi polgármester jelöléstől. Az RMDSZ vásárhelyi jelöltje csütörtökön közleményben kérte összefogásra az RMDSZ-t és az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) annak érdekében, hogy ismét magyar vezetője legyen a városnak – írja a Krónika.

A vásárhelyi orvos a Transindex által ismertetett közleményben tudatta: csak abban az esetben vállalja a megmérettetést, ha a közösen támogatott jelölt morális és politikai biztonságával állhat Marosvásárhely polgárai elé. Azt írja: „Hiszek abban, hogy lehet Marosvásárhelynek egy olyan polgármestere, aki visszaadja a magyaroknak és a városnak kijáró méltóságot, hozzájárulhat polgárai kölcsönös bizalmának megerősítéséhez. Ehhez viszont kell a magyar egység!”

Vass úgy fogalmaz: nem tud azonosulni a feltételek nélküli főhajtással, idényi tehetetlenséggel és egy megosztott közösség jelöltjének szerepével, már csak azért sem, mert ez a marosvásárhelyi szavazói és önmaga biztos megtévesztésével lenne egyenértékű.

„Nem tudok számot adni azoknak az embereknek, akik az utcán odajönnek hozzám, barátaimnak, vagy éppen a barátaim barátainak arról, miért különbözik a vásárhelyi magyarok érdeke, vagyis az egységes jelöltállítás egyértelműsége a politikai érdekektől, ami több jelöltet, kevesebb szavazót és közösségi kudarcot jelent.” – írja.

Az RMDSZ polgármesterjelöltje ezért összefogásra kéri az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppártot, legyen az egy választási szövetség vagy az együttműködés bármilyen más formája.

Vass Levente néppárti támogatása már márciusban kérdésessé vált. Az EMNP ugyanis a leszögezte: csakis abban az esetben állnak az egyébként általuk javasolt orvos-politikus mellé, ha az RMDSZ választási koalíciót köt velük, és közös jelöltként tünteti fel Vasst. A két szervezet közötti tárgyalások során azonban az RMDSZ képviselői ismét elutasították a néppárti javaslatot.

Krónika.ro

Friss hírek