Egyre jobban aggódnak a befektetők az államadósság miatt

Spanyolország 2,6 milliárd eurónyi kötvényt értékesített a tegnapi napon. A 2020-as lejáratú kötvény hozama 5,34%-os, a 4 évesé 4,32%-os, míg a 3 évesé 2,89%-os hozam mellett ment el. Ezek az értékek már hűen tükrözik a befektetők növekvő aggodalmát az államháztartási hiány csökkentése miatt, hiszen a legutolsó aukción látott hozamok ennél lényegesen kisebbek voltak. A múlt héten bejelentett 27 milliárd eurós költségvetési megszorító csomag nem nyugtatta meg a befektetőket a magas munkanélküliség és a recessziós félelmek miatt. 

Eközben Portugáliában is megpróbálkoztak eladni 1 milliárd eurónyi 18 hónapos diszkontkincstárjegyet. A meghirdetett mennyiség teljes egészében elkelt. A kereslet láttán ez nem is lehetett kérdés, hiszen a 18 hónapos DKJ-ra 2,5-szeres, míg a 6 hónaposra ötszörös licit érkezett. A hozamok csökkenésének mértéke sem elhanyagolható, hiszen a 18 hónapos DKJ hozama 4,53%-ra apadt (-1,46%).

Az aukciók ellentétes folyamatokat mutatnak, hiszen Portugáliát és Spanyolországot is a válság következő nagy gócpontjainak tekintik az elemzők. Véleményünk szerint a keresleti oldal félelmei miatt a következő aukciók során is árérzékenyek lesznek a befektetők.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »