Egyre jobban aggódnak a befektetők az államadósság miatt

Spanyolország 2,6 milliárd eurónyi kötvényt értékesített a tegnapi napon. A 2020-as lejáratú kötvény hozama 5,34%-os, a 4 évesé 4,32%-os, míg a 3 évesé 2,89%-os hozam mellett ment el. Ezek az értékek már hűen tükrözik a befektetők növekvő aggodalmát az államháztartási hiány csökkentése miatt, hiszen a legutolsó aukción látott hozamok ennél lényegesen kisebbek voltak. A múlt héten bejelentett 27 milliárd eurós költségvetési megszorító csomag nem nyugtatta meg a befektetőket a magas munkanélküliség és a recessziós félelmek miatt. 

Eközben Portugáliában is megpróbálkoztak eladni 1 milliárd eurónyi 18 hónapos diszkontkincstárjegyet. A meghirdetett mennyiség teljes egészében elkelt. A kereslet láttán ez nem is lehetett kérdés, hiszen a 18 hónapos DKJ-ra 2,5-szeres, míg a 6 hónaposra ötszörös licit érkezett. A hozamok csökkenésének mértéke sem elhanyagolható, hiszen a 18 hónapos DKJ hozama 4,53%-ra apadt (-1,46%).

Az aukciók ellentétes folyamatokat mutatnak, hiszen Portugáliát és Spanyolországot is a válság következő nagy gócpontjainak tekintik az elemzők. Véleményünk szerint a keresleti oldal félelmei miatt a következő aukciók során is árérzékenyek lesznek a befektetők.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »