Egyre jobban aggódnak a befektetők az államadósság miatt

Spanyolország 2,6 milliárd eurónyi kötvényt értékesített a tegnapi napon. A 2020-as lejáratú kötvény hozama 5,34%-os, a 4 évesé 4,32%-os, míg a 3 évesé 2,89%-os hozam mellett ment el. Ezek az értékek már hűen tükrözik a befektetők növekvő aggodalmát az államháztartási hiány csökkentése miatt, hiszen a legutolsó aukción látott hozamok ennél lényegesen kisebbek voltak. A múlt héten bejelentett 27 milliárd eurós költségvetési megszorító csomag nem nyugtatta meg a befektetőket a magas munkanélküliség és a recessziós félelmek miatt. 

Eközben Portugáliában is megpróbálkoztak eladni 1 milliárd eurónyi 18 hónapos diszkontkincstárjegyet. A meghirdetett mennyiség teljes egészében elkelt. A kereslet láttán ez nem is lehetett kérdés, hiszen a 18 hónapos DKJ-ra 2,5-szeres, míg a 6 hónaposra ötszörös licit érkezett. A hozamok csökkenésének mértéke sem elhanyagolható, hiszen a 18 hónapos DKJ hozama 4,53%-ra apadt (-1,46%).

Az aukciók ellentétes folyamatokat mutatnak, hiszen Portugáliát és Spanyolországot is a válság következő nagy gócpontjainak tekintik az elemzők. Véleményünk szerint a keresleti oldal félelmei miatt a következő aukciók során is árérzékenyek lesznek a befektetők.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »