Stephen Harper, a hokimániás kormányfő

A 22. kanadai miniszterelnök dolgozott újságoknak, az olajiparban és volt az ellenzék vezetője is. Szabadidejében könyvet ír a hokiról. Háttér.

Fiatalsága

1959. április 30-án született Torontóban, egy középosztálybeli család első gyermekeként. Édesanyja, Margaret Johnston titkárnőként, édesapja, John Harper könyvelőként dolgozott. 

Stephen Harper három nagy kanadai lapnak, köztük a The Globe and Mail-nek és a Toronto Star-nak is alkalmazásában állt. 1978-ban egy olajipari munka miatt Albertába költözött. A Calgary egyetemen közgazdaságtanból szerezte mind alap-, mind mesterszakos diplomáját. 

Korai pályafutása

1993-ban választották először parlamenti képviselővé. Az országgyűlésben főként az alacsonyabb adókért, a költségvetési egyensúly javításáért és egy keményebb igazságszolgáltatási rendszerért emelt szót. 1997-ben leköszönt mandátumáról, és alelnöke, később elnöke lett az egyéni jogokért és  a kormány elszámoltathatóságáért harcoló párton kívüli civil szervezetnek, a Nemzeti Polgári Koalíciónak.

Az ellenzék vezetője

2002-ben a Kanadai Szövetség képviselőjeként került be ismét a parlamentbe, ahol az ellenzék vezetőjének választották. 2003-ban részt vett az új Konzervatív Párt megalapításában, és annak első elnöke lett. Ellenzéki vezetőként több törvény előterjesztésében közreműködött: a központi elszámoltathatóságról, a tömegközlekedésre megváltott bérletek adójóváírásáról szóló és a szakképzést ösztönző törvény megalkotásában is szerepet játszott.

Kormányfő

Miniszterelnöksége alatt Kanadában került megrendezésre több rangos nemzetközi esemény, többek között a 2010-es olimpiai és paralimpiai téli játékok, G8 és G20 csúcstalálkozók.

Magánélete

A jelenlegi kormányfő 1993-ban nősült meg, egy hónappal azután, hogy képviselővé választották. Stephen Harpernek és feleségének, Laureen-nak két gyermeke van, Benjamin és Rachel, mindketten tehetséges sportolók: Benjamin hokizik, húga pedig táncol és úszik. A család állandó otthona  Calgary-ben található.

Kanada jelenlegi miniszterelnöke híresen nagy hoki-rajongó, könyvet ír a sportág korai történetéről, zongorázik, és a hokiról szóló könyvek előtt érméket és térképeket gyűjtött. 

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek