A drogháborúról tárgyaltak Ottawában

A héten Peter MacKay, a kanadai védelmi miniszter egyesült államokbeli és mexikói kollégájával kétnapos tanácskozást tartott Ottawában az észak-amerikai országok közös biztonsági feladatairól. – adta hírül a The Canadian Press. Ezek közé tartoznak a drogkereskedelmi ügyek, az internetes bűnözés, a határvédelem, valamint a titkosszolgálatok együttműködése. A legfontosabb kérdés, amelyben új intézkedésekre lenne szükség, a kábítószer-kereskedelem, amelynek éves forgalmát a három államban 147 milliád dollárra becsülik.

A drog elleni háború módszereit számos kritika éri. Az Egyesült Államok kitart amellett, hogy a kábítószer-terjesztő bandák felfegyverzettsége miatt önmagában egyetlen országnak vagy ügynökségnek sincs esélye sikerrel felvenni a küzdelmet a kartellek ellen. A kanadai védelmi minisztérium kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, Peter MacKay, illetve Leon Panetta amerikai és Guillermo Galván Galván tábornok, mexikói miniszterek összehangolják országaik drogellenes stratégiáit.

A héten ismertetett új kanadai költségvetés közel ötödével csökkenti a védelmi minisztérium szövetségi támogatását a következő három évben, ami különösen nagy érvágás lesz az intézmény számára, amely a konzervatív Harper-kormány eddigi évei alatt korábban mindig kiemelten támogatott volt. 

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek