Szomáliföld élelemért kiált

Szomáliföld tisztviselői kérést intéztek a nemzetközi közösség felé, miszerint élelmiszersegéllyel és ivóvízzel segítsék azt a több ezer családot, akiket a területet jelenleg sújtó szárazság megfosztott mindennapi betevőjüktől. A nyugati részeken élők nem jutnak rendszeresen élelmiszerhez, hiszen elvesztették állatállományuk jelentős hányadát, így most az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) által biztosított élelmiszeradományokra, valamint a külföldön élő honfitársaik hazautalásaira számíthatnak csak.

A WFP csak februárban közel 150 ezer rászorulónak nyújtott élelmiszertámogatást: köztük édesanyáknak, 5 év alatti gyermekeknek, családoknak, illetve diákoknak az iskolákban zajló étkeztetési program keretein belül. Ide tartozik még az élelmiszert munkáért program is, ami közösségek és családok számára biztosítja a megélhetést rövid, illetve hosszú távon egyaránt.

Az előrejelzések egészen júniusig vészjóslóak, az élelmiszerbiztonság szempontjából ráadásul nem egy régiót címkéztek fel a válságos kategóriával. Ezeken a területeken a családoknak nem csupán csökkenteniük kell a fogyasztásukat, hanem a háztartások a szokásosnál is jelentősebb élelmiszerhiánnyal küzdenek a magas árak miatt.

A megnövekedett élelmiszerigény oka, hogy a tavaly októberben Szomália északi részén megkezdődött esőzések a szokásosnál kiszámíthatatlanabbak és alacsonyabb intenzitásúak voltak, valamint a vártnál hamarabb értek véget. Szomáliföld egészét tekintve azonban a szárazság mértéke még így is enyhébb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Dallos Sára

Friss hírek