A tuaregek előretörésével a puccsisták készek átadni a hatalmat

Elveszett a harmadik fontos északi város, Timbuktu is, a tuaregek ellenállás nélkül vonultak be oda. A hatalmon lévő puccsisták így harapófogóba kerültek, a másik oldalról ugyanis a nyugat-afrikai blokk szankciói fenyegetnek. Úgy tűnik, kénytelenek visszavonulni.

A hadsereg csapatainak visszavonulásával a mali puccsisták utolsó északi mentsvára, Timbuktu is a tuaregek kezére került Gao és Kidal városok elvesztése után – adta hírül a Reuters. A lázadók így már ellenőrzésük alá vonták az ország északi sivatagos területeinek jelentős részét, melynek elszakadásáért küzdenek.

Az ellenzéki pártok összefogást szorgalmaznak, hogy képesek legyenek leküzdeni az ország szétesésének egyre fenyegetőbb veszélyét. A katonai junta élén álló Sanogo kapitány a növekvő nyomás hatására vasárnap ígéretet tett, hogy helyre állítják az alkotmányos rendet, elfogadva az ECOWAS (Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége) által szabott ultimátumot.

A nyugat-afrikai vezetők hétfőig adtak lehetőséget arra, hogy a puccsisták a hatalomból való távozásról döntsenek, ellenkező esetben súlyos gazdasági és diplomáciai szankciókat helyeztek kilátásba. A katonai vezetés a tuaregekkel szembeni harchoz kérte a regionális blokk segítségét, azt azonban szintén a demokratikus váltáshoz kötötték feltételként, a szomszédok támogatása pedig most sürgetőbb, mint valaha. A múlt heti katonai hatalomátvétel célja az volt, hogy hatékonyabban léphessenek fel a lázadókkal szemben, végleg letörve szakadár törekvéseiket, de a junta, úgy tűnik, nem képes önerejéből egyben tartani az országot.

Sanogo nyilatkozatára, hogy készek az 1992-es alkotmány helyreállítására, az ECOWAS oldaláról egyelőre nem érkezett válasz. Korábban már hangsúlyozták, hogy a lázadás okozta kényes szituációban fontos az átmenet fokozatos módon történő lezajlása, a hatalmi vákuum kialakulásának elkerülése. A szervezet elnöke, az elefántcsontparti államfő, Alassane Ouattara javaslata szerint, ha a katonai vezetés félreállna, megoldásként Touré kitölthetné a mandátumából hátra maradt két hónapot, és a hatalmat aztán egy ideiglenes nemzeti egységkormány venné át a demokratikus választások levezényléséig.

Meleg Veronika

Friss hírek