Ellenzékiek bojkottálták a gambiai választásokat

Gambiában megkezdődtek a parlamenti választások az ellenzéki pártok bojkottjával, amelyek azzal gyanúsítják a kormánypártot, hogy törvénysértő módon próbál előnyhöz jutni – adta hírül az al-Jazeera. Csütörtökön szavazók hosszú sorai kígyóztak a fővárosban, Banjulban, ahol a magas írástudatlanság miatt rendhagyó módon zajlik a voksolás: a jelölt arcképét viselő színes dobokba üveggolyókat dobnak, melynek éles hangja a többszöri szavazást is megakadályozza.

A 48 választókerületből csupán 23-ban bonyolítják le a választásokat, hiszen a maradék 25 kerületben az ellenzéki pártok bojkottja miatt a hatalmon lévő Mozgalom a Hazafias Újjászervezésért és Építésért (APRC) képviselői szereztek mandátumot. A parlamentben jelenleg is az APRC van fölényben: az 53 helyből 47 van a párt kezében.

Gambia elnöke, Yahya Jammeh a tavaly novemberi elnökválasztást a szavaztok 72 százalékának megszerzésével söpörte be. A kritikusok akkor azt állították, hogy Jammeh az állami médiát használta fel saját kampányának támogatására.

Az elnök az őt ért vádak ellenére erős tábort tudhat maga mögött, amit az érezhető gazdasági fellendülésnek, kórházak, utak és iskolák építésének köszönhet. A bő fehér talárban, kezében Koránnal közlekedő Jammeh-t egyfajta misztikus aura lengi körül. Nem tűri a Nyugat kritikáit, miközben országa nagyban függ a napfényimádó európai turistáktól.

Dallos Sára

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »