A korrupció nem újságírónak való téma Dél-Szudánban

Nem kis pénzbírság befizetésére köteleztek két hírlapot Dél-Szudánban, amiért azok korrupciós vádakkal illették az azóta felmentett kormányzópárti politikust.

Fontos bírósági csatát nyert Dél-Szudán kormányzó pártjának főtitkára, akit múlt héten felmentettek az őt ért korrupciós vádak alól. Pagan Amumot még a korábbi pénzügyminiszter gyanúsította meg 30 millió dollárnyi kenőpénz elfogadásával, a bíróság azonban bizonyítékok hiányában felmentette a vádak alól. A kérdéses pénzösszeg továbbra sem került elszámolásra, az azonban nyilvánvalóvá vált az ítéletnek köszönhetően, hogy Dél-Szudánban nem illik korrupciós ügyeket újságok hasábjain firtatni.

A korrupciós vádakról riportot közlő két független újság, a The Citizen és az Al Masir a bíróság rendelkezése szerint százezer szudáni font, mintegy nyolcmillió forint befizetésére köteles kártérítésként a megrágalmazott Amum számára.Továbbá, ha nem közölnek tizenöt napon belül bocsánatkérő nyilatkozatot, a pénzbírság ennek tízszeresére emelkedhet – számoltak be róla helyi újságírók.

A The Citizen, az ország egyik legnagyobb napilapja, amely amúgy is a mindennapi túlélésért küzd, képtelen lenne ilyen mértékű pénzek kifizetésére, így megpróbálnak fellebbezni az ítélettel szemben. Ahogyan arról az újság vezetője beszámolt, szó sem volt rágalmakról, hiszen pusztán a volt pénzügyminiszter szavait közölték riportjukban. Nem lesz könnyű dolguk a fellebbezés során, hiszen alapvető probléma, hogy nincsen olyan jogi szabályozás az országban, amelyre az újságírók támaszkodhatnának. Évekkel ezelőtt ugyan benyújtásra került egy törvénytervezet, de azóta sem sikerült átjutnia a törvényhozás rostáján. Jogi keretek híján maguk az újságírók sincsenek tisztában mozgásterükkel, a büntetésként kiróható bírságok határa pedig továbbra is a csillagos ég. 

A felmentett Amum szerint az ítélet üzenete egyértelmű, felelősségteljesen kell a szólásszabadság nyújtotta lehetőségekkel élni. Egy másik értelmezés szerint pedig a korrupció kérdése a dél-szudáni újságírók számára egyszerűen tabu.

Meleg Veronika

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »