Rovásírás-versenyt rendeztek

Március 24-én Munkácson, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) égisze alatt immár második alkalommal került megrendezésre a Forrai Sándor Rovásírásverseny. A helyszín ez alkalommal is a Szent István Líceum volt, ahol három korcsoportban (1–4., 5–9. és 10–12. osztály) összesen tizenhat gyerek vetélkedett.

A versenyzőket és kísérő tanáraikat a cserkészszövetség elnöke, Popovics Pál köszöntötte, aki a három évvel ezelőttre visszanyúló verseny előzményeit ismertette. Elmondta, cserkészként mindig is nagyon fontosnak tartották – és tartják – a magyar értékek megőrzését és továbbadását, így az írásos emlékeket – ezen belül a rovásírást – is, mely minden cserkészújonc kötelező próbaelemei közé tartozik.

Ennek kapcsán három évvel ezelőtt adódott az ötlet: szervezzenek rovásírásversenyt a cserkészek részvételével. Az akkori nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttek, ismét megszervezik a versenyt, melyre a továbbiakban a cserkészeken kívül bárki jelentkezhet, hogy az ősi írás használatával „lerója” tiszteletét az ősöknek.

A verseny névadójának a legnevesebb székely-magyar rovásírás-kutatót, Forrai Sándort választották, aki 1913-ban Munkácson született. Az I. Forrai Sándor Rovásírásversenyre tavaly, március 26-án, tizennégy gyerek részvételével ugyanitt, a Szent István Líceumban került sor. Akkor Munkácson kívül Beregszászból, Dédából és Asztélyból érkeztek résztvevők, idén pedig Nagyszőlősről is, mely a tavalyinál nagyobb részvételi aránnyal együtt különösen örömteli esemény.

Kárpátalja.ma

Friss hírek