Radicová: három út van az eurózóna előtt

veta Radičová kormányfő szerint három módon lehet megoldani az eurozónával kapcsolatos problémákat. Kiutat jelenthet, ha az Unió visszatér azokhoz az eredeti elvekhez, melyeket a zóna kialakításánál vettek figyelembe.

A távozó kormányfő szerint három lehetőség van: az eurozóna szétesése, a fiskális unió megerősítése, vagy a régi értékekhez való visszatérés. „Meg vagyok róla győződve, hogy Szlovákia számára a hármas számú alternatíva lenne a legjobb” – jelentette ki Radičová a Páneurópai Főiskolán, Pozsonyban tartott előadásán.

A politikából távozó egyetemi tanár szerint az elvekhez való visszatérés a független központi bankot, a felelős pénzügyi politika betartását, valamint a csődbe jutó országok magára hagyását jelentené. Radičová a lehető legtöbb ellenőrző mechanizmust helyezné el az eurozónát szabályozó egyezményekbe. Problémásnak látja, hogy a kreatív könyveléssel korábban el lehetett titkolni a deficit egy részét.

Amennyiben a nehézségeken nem sikerül felülkerekedni, a tagállamok pedig nem lesznek hajlandóak állni a felmerülő költségeket, a politikus szerint széteshet az eurozóna. Szlovákia számára ez rossz hír lenne, az országnak továbbá arra kellene törekednie, hogy stabil kapcsolatot tartson fenn a legfontosabb üzleti partnerrel, Németországgal. Az eurozóna szétesése Radičová szerint óriási mértékben visszavetné a gazdaságot.

A fiskális unió megerősítésével kapcsolatban a távozó kormányfő szintén szkeptikusan nyilatkozott – ehhez ugyanis a politikai elit megegyezésén kívül az állampolgárok beleegyezésére is szükség van, ráadásul a rendszer csak addig működne, amíg az erős gazdaságok, például Németország, nem kerülnének bajba.

Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »