EMNP: üdvözlendő a MOGYE határozat, de a pezsgőbontással még várni kell

Az EMNP üdvözli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar nyelvű oktatást biztosító karát létrehozó kormányhatározatot, de úgy véli: „a pezsgőbontással” még várni kell – írja a Krónika.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) óvatos optimizmussal üdvözölte azt a kormányhatározatot, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) önálló szervezeti keretet biztosít a magyar nyelvű oktatás számára.

Csütörtöki közleményében az EMNP leszögezi: az a tény, hogy az új kar keretében az oktatás nemcsak magyarul, hanem angolul és románul is folyna, „a rosszemlékű Petőfi-Schiller Egyetem emlékét idézi”.

A Toró T. Tibor pártelnök és Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei szervezetének elnöke által jegyzett dokumentum szerint annak ellenére, hogy a megnyugtató megoldás távolinak tűnik, az új kar létrehozásáról szóló kormányhatározat „újabb és pontosabb jogalapot teremt a már elveszni látszó harc újrakezdéséhez”.

Az EMNP kijelentette: a kormányhatározat végrehajtásában továbbra is számít a szaktárca közvetítő és ellenőrző szerepére. Hozzátette azonban, hogy a konkrét feladatot – az egyetemi charta módosítását, az új struktúrák létrehozását és a vezetők megválasztását – a MOGYE román és magyar oktatóinak közösen kell elvégezniük.

Az EMNP közölte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és a Bolyai Kezdeményező Bizottsággal közösen továbbra is aktív szerepet vállal a probléma felszínen tartásában, a megoldáskeresésben, valamint a téma nemzetközi színtereken való megjelenítésében, ha ez utóbbit indokoltnak látja. Azt is hozzátette, mindaddig napirenden tartja Brassai Attila professzor ügyét, „amíg az igazságtalan és törvénytelen fegyelmit vissza nem vonják, illetve Brassai Attilát és magyar oktatótársait meg nem követik”.

Mint arról tájékoztattunk, Brassai Attila professzort, az orvosi kar gyógyszerészeti tanszékének a vezetőjét azért részesítette írásos figyelmeztetésben a rektor, mert az ellene lefolytatott etikai vizsgálat alapján a professzor nem tanúsított lojalitást az egyetem iránt, amikor 2011. november 17-én az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportja előtt tartott előadást a MOGYE-n kialakult helyzetről.

Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »