Megismételt választások Dél-Oszétiában

Megismételt elnökválasztást tartottak vasárnap Dél-Oszétiában. A szavazásra jogosultak 67,53%-a járult az urnákhoz. A posztért négy jelölt versengett, a második fordulóba első helyen Leonyid Tibilov jutott, az Oszét Államvédelmi Bizottság (Oszét KGB) volt elnöke, a szavazatok 42,48%-val, második helyen David Szanakojev, emberi jogi ombudsman, 24,58%-kal végzett. A jelöltek között volt, Sztanyiszlav Kocsijev, a kommunista párt vezetője és Dmitrij Medojev Dél-Oszétia moszkvai nagykövete. A második forduló április 8-án kerül megrendezésre – tudatta a RIA.

Szanakojev szavazatának leadása közben elmondta, hogy ha ő lesz az elnök, akkor öt év jólét vár az országra, valamint minden esélye meglesz az országnak arra, hogy széles körben elismerjék független államként. Tibilov is a függetlenség-kártyával hozakodott elő, ő megerősítené a kapcsolatokat Oroszországgal, amely szabadságot hozott Dél-Oszétiának.

A tavaly novemberi választást azért kellett megismételni, mert azt a hatóságok szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítették. Akkor Alla Dzsiojeva ellenzéki politikus nyert, Anatolij Bibilovval szemben, aki a Kreml támogatását is élvezte. Dzsiojeva a hétvégéi választásokon nem indulhatott. Az ellenzéki politikus híveivel több napon át tüntetett a fővárosban az eredmények elismerését követelve. A hatóságok ezt államcsíny kísérleteként értékelik. Dzsiojeva akkor jelezte, hogy kész letenni az elnöki hivatali esküt, ebben próbálták megakadályozni a rendőrök, irodájának megrohamozásával, ami miatt kórházba került.

A választás tisztaságát orosz és pár külföldi megfigyelő ellenőrizte, akik szerint a szabálytalanságok nem befolyásolták a szavazás eredményét. A nemzetközi közösség és Grúzia elítélte az elnökválasztást. Oroszország és néhány csendes-óceáni és latin-amerikai ország azonban független államként ismerték el Dél-Oszétiát a 2008-ban lezajlott orosz-grúz villámháború után, csakúgy, mint Abháziát.

Gerő Mária

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »