Hajtóvadászat Kony ellen

Az Afrikai Unió 5000 főből álló katonai alakulat elindításáról döntött a hírhedt hadúr, Joseph Kony kézrekerítésére. Az misszió vezetését Uganda vállalta magára, amely Kony működésének és fegyveres harcának kezdő állomása volt. A hadműveletben Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, illetve a Közép-Afrikai Köztársaság katonái is részt vesznek majd – adta hírül a Reuters.

Az Afrikai Unió különmegbízottja és a katonai misszió koordinátora, Fransisco Madeira nyilatkozata szerint a katonai alakulat támaszpontját a dél-szudáni Yambio városában állítják fel, közel a kongói határhoz. Madeira elmondta továbbá, hogy a misszió működésének nem határoztak meg konkrét időbeli keretet, azaz feladatának teljesítéséig mandátummal rendelkezik, jelentse az akár Kony foglyul ejtését vagy bármilyen más módon történő semlegesítését.

A Kony vezette Az Úr Ellenállási Hadserege (Lord’s Resistance Army, LRA) amely egykor több ezer főből állt, 2005 után jelentősen meggyengült és ma már mintegy 200-250 tagot számlál csupán. Az Egyesült Államok 2011 őszén egy száz főből álló különleges egységet küldött, hogy felkészítsék a helyi erőket Kony és katonáinak felkutatására és foglyul ejtésére. Az ugandai védelmi miniszter szerint azonban komolyabb külső támogatásra van szükség a feladat ellátásához, amelyet az extrém természeti viszonyok, a gerillacsoport búvóhelyéül szolgáló áthatolhatatlan dzsungelek nehezítenek meg.

Kony és az LRA több évtizedig terrorja alatt tartotta a közép-afrikai térséget. A vallási fanatizmusáról és a civilekkel szembeni különösen kegyetlen fellépéséről hírhedt gerillacsoport egy csendesebb időszakot követően az elmúlt hónapokban hallatatott magáról újra, növekvő aktivitást mutatva Kongó északkeleti részén. Nem emiatt kerültek azonban a nemzetközi közvélemény homlokterébe, hanem egy Interneten közétett videónak köszönhetően, amelyben Kony munkásságát mutatják be, világhírnevet szerezve a gerilla vezérnek.

Meleg Veronika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »