Lecsapott a gerillákra a kolumbiai hadsereg

A FARC legalább 31 gerillája meghalt és 3 megsebesült a kolumbiai hadsereg Araucában, a venezuelai határ közelében lévő megye területén végrehajtott hadművelete közben. Juan Manuel Santos, kolumbiai elnök tette közzé a hírt egy rövid twitter üzenetben. „Nagy csapás érte a FARC-ot Araucában, ahol megölték a katonáinkat. Huszonnégyen meghaltak és tízen fogságba estek. Gratulálok a fegyveres erőinknek” – írta.

Ernesto Moldavo, a decemberben megalakult gerillaellenes erőnek, a Fuerza de Tarea Quirónnak az ezredese később pontosította a tényt: „Hajnali egy órakor a légierő segítségével akcióit hajtottunk végre, aminek 31 halálos áldozat és három sebesült lett az eredménye.” nyilatkozta. Az Espada de Honor (Becsület kardja) névre keresztelt hadműveletet a kolumbiai hadsereg gerillaellenes taktikájának a része.

A gerillák a FARC tizedik frontjához tartoztak, a hadsereg az utóbbi napokban intenzív hadműveleteket folytatott ellenük, főként azért, mert szombaton az Arauca régióban 11 katona meghalt, amikor egy, a félkatonai szervezet által készített csapdába estek.

A hatóságok már kedden információkat adtak arról, hogy elfogták a front El Indio néven ismert, pénzügyekért felelős tagját, aki 18 éven át volt a szervezet tagja, s a helyi kereskedőktől és szállítóktól való pénz behajtásával foglalkozott. A sebesültek között van a csoport egyik vezére is, Juan Vicente Carvajal alias „Misael”, aki a Venezuelába irányuló drogkereskedelem irányítója volt. A mostani akció során egy gépfegyvert, négy puskát és tíz hengeres bombát is lefoglaltak.

Moldavo ezredes megerősítette, hogy a hadsereg folytatja a harcot a területen, a tizedik front vezéréért, „Robinsonért ” Santos elnök 450 millió pesó vérdíjat tűzött ki.

Balla Zsuzsa

Friss hírek