Csalást emleget az ellenzék Bissau-Guineában

Az előzetes eredmények szerint az eddigi miniszterelnök, Carlos Gomes Junior a szavazatok 49%-át szerezte meg a vasárnapi elnökválasztáson Bissau-Guineában – adta hírül a Reuters. Riválisaival szemben így jelentős előnyre tett szert, ugyanakkor a második forduló elkerüléséhez szükséges abszolút többséget nem sikerült elérnie.

Második helyen egy korábbi államfő, Kumbu Yala futott be, ő 23%-át gyűjtötte be a voksoknak. Elégedetlen is az eredménnyel, csalásra hivatkozva követeli is a szavazás érvénytelenítését. Yala azokhoz az ellenzéki hangokhoz csatlakozott, amik már tegnap kétes szavazatokról adtak számot, országszerte 25 ezer esetben gyanakodva választási csalásra. Yala álláspontja szerint „ilyen nagystílű csalás mellett” nem folyathatják a második fordulót. Gomes Junior válasza nem váratott magára sokáig, nyilatkozatában közölte, ha ellenfele nem kíván újabb körben megmérkőzni vele, akkor ő „már holnap elnökké nyilvánítja magát”.

A külföldi megfigyelők és az országban szolgáló ENSZ misszió képviselői szerint rendben és békében zajlottak a választások. Az ellenzékiek szerint a nyugalommal nem is volt baj, de a megfigyelők nem láthatják, mi folyik a felszín alatt.

A remélt zökkenőmentes választásokat nem igazán sikerült a tervezett módon végrehajtani, a választási csalás vádja, valamint a titkosszolgálat volt vezetőjének vasárnapi meggyilkolása beárnyékolja az amúgy békés voksolást. A belpolitikailag rendkívül instabil Bissau-Guineában nagy kérdés, hogy a jelentős befolyással rendelkező katonaság mit szól majd az eredményekhez, és történik-e valamiféle beavatkozás a részükről. Gomes Junior kapcsolata a hadsereggel nem mondható ideálisnak, a 2010-es katonai felkelés során őt magát be is börtönözték. Az elnöki posztért indult jelöltek mind felesküdtek a kábítószer-kereskedelem elleni harcra, amelynek főszereplői a katonai vezetés legfelsőbb köreiből kerülnek ki.

Meleg Veronika

Friss hírek