Bibliai sugallat miatt marad versenyben a republikánus jelölt

Stratégiáját a déli államok konzervatív szavazóira építő, de az elmúlt napokban látványos kudarcokat elszenvedő Newt Gingrichtől a héten elemzők és támogatók is a visszalépést várták. A volt képviselőházi elnök azonban mindvégig küzdene a republikánus elnökjelöltségért, mert szerinte a nemzetnek egy határozott jövőképpel és nagy ötletekkel rendelkező vezetőre van szüksége. Állítását a Példabeszédek Könyvének egyik sorával is alátámasztotta.

A déli államokban – Alabama, Mississippi – kedden elért gyenge eredmények ellenére Newt Gingrich egészen a nyári republikánus konvencióig folytatja a küzdelmet az elnökjelöltségért. A konzervatív szavazók közül sokan azt várnák tőle, hogy visszalépésével támogassa a lényegesen esélyesebb Rick Santorumot, de a volt képviselőházi elnök a minap egy bibliai idézettel is megindokolta, hogy miért nem tesz így. „Versenyben maradok, mert azt gondolom, hogy a Példabeszédek Könyvének igaza van” – jelentette ki Gingrich az Illinois állambeli Judson Egyetemen tartott beszédében, majd idézte az írást: „Vízió nélkül az emberek elpusztulnak.”

A volt házelnök szerint ugyanis, ahogy ezt már többször kifejtette, Obamával szemben csak az a jelölt veheti fel érdemben a küzdelmet, akinek határozott jövőképe van. Szerinte a nemzetnek egy látnokra (visionary) van szüksége, aki képes kitörni az átlagpolitikából és kész nagy ötletekről beszélni. Gingrich úgy véli, hogy Santorum és Romney sem ilyenek, róla viszont már eddig is kiderült, hogy káprázatos tervei vannak. Korábban egy állandó holdbázis létesítését vetette fel, amely a jövőben felduzzasztva az USA 51. államává válhatna. A legújabb gingrichi „nagy ötlet” az agykutatásban nyitna új fejezetet, méghozzá elsősorban az agyi működési rendellenességekre kellene koncentrálnia, mint amilyen az Alzheimer-kór és az ateizmus is. ” Tudom, hogy ez nem olyan valami, amiről az ember politikusoktól várná, hogy beszéljenek róla.” – magyarázta a politika normális mezejéből való kitörésről Gingrich.

A volt házelnök szerint – aki „a tudomány és a technológia jelöltje” titulust akarja magának megnyerni – az is probléma, hogy a nagyszabású terveinek nem szentel elég figyelmet a média. De abban sem biztos, hogy jelölttársai intellektusa egyáltalán elegendő-e elképzeléseinek megértéséhez. Gingrich úgy gondolja, hogy a kampányban nincs elegendő tér és lehetőség a pozitív ötletek megvitatására és a fentiekből fakadóan komoly eszmecserére sem. „Különleges lehetőségek határán vagyunk, amit nagyon nehéz ezzel a párttal megértetni” – mondta, majd hozzátette – „Politikai rendszerünk tervszerűen és szándékosan ostoba”.

Gingrich déli államokra alapuló stratégiája látványosan megbukott az elmúlt hetekben, hiszen csupán szülőállamában, Georgiában tudott győzni. Versenyben maradása a konzervatív szavazatok Santorum és közte való megoszlása miatt leginkább Romneyt segíti. Egyes politikai elemzők szerint a volt házelnök egy megosztott republikánus jelölőgyűlésre játszik, amely akkor lehetséges, ha egyik elnökaspiránsnak sem sikerül megszereznie a jelöltséghez szükséges 1144 delegáltat.

Pulay Kristóf

Friss hírek