Gyémántjubileuma alkalmából tartott beszédet II. Erzsébet

II. Erzsébet brit királynő gyémántjubileuma (uralkodásának hatvanadik évfordulója) alkalmából a brit Parlament legrégebbi termében, a Westminster Hallban szólt a parlament egészéhez – adta hírül a brit közszolgálati televízió, a BBC hírportálja. A királynő azokra az elismerő szavakra reagált, amelyek a hónap során korábban a parlament két házában hangzottak el a tiszteletére. Emellett a beszédet követően került sor annak a festett üvegablaknak a leleplezésére, amely a két ház ajándéka a királynő számára a jeles évforduló alkalmából.

A helyszínen több száz brit méltóság volt jelen, többek közt David Cameron brit miniszterelnök, a parlamenti pártok vezetői, a canterburyi érsek, illetve a korábbi miniszterelnökök is. A beszéd végén a jelenlévők állva ünnepelték a királynőt.

Beszédében II. Erzsébet  ismételten elkötelezte magát a haza ügye mellett, emellett dicsérte a brit nép erényeit, „a kitartást, a találékonyságot és a toleranciát.” Emellett méltatta férjét, Fülöp edinburghi herceget is, aki évtizedeken át „erőt és útmutatást” adott neki, illetve megemlékezett Viktória királynőről, az egyetlen olyan brit uralkodóról, aki Erzsébeten kívül gyémántjubileumát ünnepelhette, 1897-ben.

Felszólalás végén II. Erzsébet dicsérte a fegyveres erők „kitartását és hűségét”, mint mondta, „60 év alatt sok minden változott, de töretlen azoknak az értéke, akik életüket áldozzák a védelmünkért és a szabadságunkért.”

Az eseményre csupán tüntetők egy kis csoportja vetett árnyékot, akik a brit parlament épülete előtt gyűltek össze, a monarchia intézménye ellen tüntetve. A tüntetők a BBC-nek úgy nyilatkoztak, fontos lenne megvitatni, van-e helye egy öröklésen alapuló intézménynek a 21. században.

Gömöri Roland

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »