Külföldiek kezében van Magyarország sorsa?

A múlt héten 4.000 milliárd forint fölé ugrott a külföldiek kezében lévő kötvényállomány, amire az adatközlés óta nem akadt példa. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a hazai magán-nyugdíjpénztárak többsége kikerült a piacról. A politikai huzavona (EU/IMF-hitel) is magasan tartja a hozamokat, ami reálértelemben változatlanul erős vonzalmat okoz a magyar állampapírok iránt.

Tavaly a Templeton jelezte, hogy 1.000 milliárd forintnyi kötvényen csücsül, a pontos arányokat azonban nem lehet tudni, hiszen ebben a piaci szegmensben nincsen bejelentési kötelezettség. Hogy a külföldiek kezében koncentrálódó kötvényállomány jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények; mi azonban úgy véljük, hogy az intézményi befektetők többsége szofisztikált, emiatt igazából nem releváns momentum, hogy belföldi vagy külföldi illetőségű-e a tulajdonos.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »