A feltörekvő Brazília lehetőségei és kihívásai

Az elmúlt évek gazdasági növekedésének köszönhetően idén Brazília lett a világ 6. legnagyobb gazdasága. Így érthető, hogy komoly globális vezetői pozícióra pályázik, melyet elsősorban politikai párbeszéddel kíván elérni. A dél-amerikai országnak azonban még sok területen fejlődni kell, melyben Magyarország is számos módon – például tudományos-technológiai vagy mezőgazdasági együttműködésen keresztül – támogathatja. Legalábbis ez derült ki a Brazília magyarországi nagykövete által tartott előadáson.

Sérgio Eduardo Moreira Lima brazil nagykövet Közép-európai Egyetemen tartott előadásának fő pontjai Brazília világgazdasági erőviszonyokban elfoglalt szerepét és jövőbeli törekvéseit érintették.

A lehetőségek országa

Sérgio Eduardo Moreira Lima nagykövet úr előadásában először arról beszélt, hogy Brazília a nemzetközi viszonyok befolyásolása terén elsődlegesen a diplomáciai eszközök és a párbeszéd híve. Hazája külkapcsolataiban is a nemzetközileg elfogadott demokratikus elveket vallja, bizonyítékként szolgálnak erre például az alkotmányban lefektetett alapelvek, a szomszédos országokkal kiépített harmonikus kapcsolat vagy a választási rendszer, melyben több mint százmillió választópolgár voksol rendszeresen, s az elnökválasztásokon rendszeresen indulnak kisebbségek jelöltjei, a legutóbbi választáson pedig Dilma Rousseff győzött, aki az ország első női államfője lett. A nagykövet plurális és képviseleti demokráciaként jellemezte hazáját, ahol érvényesül a fékek és egyensúlyok rendszere.

Moreira Lima szerint Brazília valóban a lehetőségek országa, melyre az utóbbi két elnök megválasztása is igen szemléletes példa: Lula da Silva cipőpucoló inasból lett szakszervezeti vezető, majd kétszer is elnök; Dilma Rousseff pedig bolgár bevándorlók gyermeke, aki a katonai diktatúra évei alatt igazi gerillaként harcolt. Vagyis bárkiből lehet elnök szociális háttértől vagy nemtől függetlenül egy olyan országban, mely különböző kultúrák olvasztótégelye.

A nagykövet hatalmas eredményként említette azt, hogy az elmúlt évtizedben közel 40 millió embert emeltek ki a szegénységből a társadalmi bevonás, beillesztkedés alapelvével összhangban. További központi cél, hogy 2040-ig teljesen megszüntessék az abszolút szegénységet.

Meghatározó nemzetközi szerep

Brazília a világ 5. legnagyobb országa, 16 ezer km hosszú határvonallal, kiváló földrajzi és gazdasági adottságokkal, közel 200 millió lakossal, melynek nagy része fiatal – tőlük várják a további fejlődést, így nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás fejlesztésére főként a tudományos és mérnöki vonalon.

A dél-amerikai óriás a világ immár 6. legnagyobb gazdasága (nemrég előzte meg a sorban Nagy-Britanniát), melynek növekedését belső piaca tette stabillá az utóbbi években. Nemzeti valutája is kiegyensúlyozott, bár elemzők szerint legalább 20 százalékkal le kellene értékelni ahhoz, hogy biztosítani tudj a brazil export versenyképességét). Számos nemzetközi szervezet, például a G-20, Mercosur (Déli Közös Piac), Unasur (Dél-amerikai Nemzetek Uniója), CELAC (Latin-amerikai és Karibi Közösség) és a BRICS tagja.

A latin-amerikai ország a Dél-Dél együttműködés egyik elkötelezett előmozdítója, ebben a legnagyobb figyelem az utóbbi időben Brazília Afrika-politikájára irányult. Moreira Lima megjegyezte, hogy hazáját a „második legnagyobb afrikai országnak” is nevezik Nigéria után, utalva az ország afrobrazil etnikumának eredetére.

A nagykövet hangsúlyozta a mezőgazdaság kiemelt szerepét hazájában, valamint elmondta, hogy a mezőgazdasági javaknak csak kisebb hányada kerül exportra, ennek ellenére mára a világ egyik legfontosabb élelmiszer-előállítójává vált az ország. Brazília globális nagykereskedő lett, az UNCTAD (ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája) szerint mára rekordot döntött az oda beáramló külföldi tőke értéke. Az elmúlt években felfedezett mélytengeri olajmezők révén pedig 2020-ra a világ 4. legnagyobb olajkitermelőjévé válhat Brazília. Az Európai Unióból származó befektetések aránya Brazíliában nagyon jelentős, és Brazília a 6. legnagyobb befektetője az EU-nak. A nagykövet beszélt az ázsiai régió kiemelt fontosságáról is, ezen belül a legjelentősebb partnerei közé tartozik Dél-Korea, Japán, Vietnám, India és természetesen Kína.

Lehetőségek és kihívások

Moreira Lima szerint Brazília az egyik legjobb tudományos alapokkal rendelkező feltörekvő ország (utalva itt az energia-előállításra, bioüzemanyagokra, mélytengeri olajkitermelésre, biomassza-kutatásokra, a nukleáris energia békés célú felhasználására – melynek kapcsán megjegyezte, hogy milyen hatalmas urántartalékokkal rendelkezik az ország, azonban az atomenergia katonai felhasználását az alkotmány tiltja). Nagy eredményként említette meg, hogy a World Science Forum-ot jövőre nem Budapesten, hanem Brazíliában rendezik meg a két fél együttműködésének eredményeként.

Sérgio Eduardo Moreira Lima

Rio de Janeiróban született 1949-ben, jogot végzett, később diplomáciát tanult a Rio Branco Intézetben, majd a Georgetownra és New York-ban járt egyetemre. Több helyen teljesített diplomáciai szolgálatot (ENSZ-nagykövet, Izrael, Ciprus, Portugália, Norvégia, stb.). Szakmailag leginkább a nemzetközi kereskedelempolitika iránt érdeklődik: korábban az ENSZ Közös Árualap kormányzói tanácsának elnöki posztját is betöltötte. Felesége a magyar származású Ana Maria Kautezky-Larder Moreira Lima.

A nagykövet szerint a közelgő Rió+20 konferencia jó alkalom lesz arra, hogy a dél-amerikai ország megmutassa a világnak, hogy milyen elkötelezett a környezetvédelem irányába. Az Amazonast és vidékét érintő problémák, s az édesvizek kérdése nagyon fontos Brazília számára.

A diplomata ezt követően beszélt a Brazília előtt álló legjelentősebb kihívásokról is. A dél-amerikai ország céljai között szerepel, hogy konszolidálja globális pozícióját, javítson az oktatás minőségén, elősegítse a további tudományos-technológiai fejlődést, megtartsa nettó hitelnyújtó pozícióját, modernizálja az infrastruktúrát, s tovább küzdjön a szegénység felszámolásáért. Brazília támogatja a Nemzetközi Valutaalap reformját, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsában állandó tagságot kíván szerezni.

Beszéde zárásaként Moreira Lima nagykövet leszögezte, hogy Brazília aktív nemzetközi szereplő, de egyben a fejlődő országokra jellemző korlátokkal, dilemmákkal is „feszélyezik”, valamint azt is, hogy hazája számára a külpolitika „nem zéróösszegű játék.”

Solti Ágnes

Friss hírek