Afganisztán: merényletkísérlet egy amerikai miniszter ellen

Egyre feszültebb a helyzet Afganisztánban azután, hogy vasárnap egy amerikai katona lemészárolt tizenhat afgán civilt. Szerdán egy furgonnal merényletet kísérelhettek meg az országba érkező amerikai védelmi miniszter ellen.

Elképzelhető, hogy merényletet kíséreltek meg Leon Panetta ellen szerdán Afganisztánban – írja a Washington Post. A védelmi miniszter gépe éppen landolni készült a dél-afganisztáni brit katonai repülőtéren, amikor egy furgon a kerítést áttörve a leszállópályára hajtott, de ott az árokba borult és kigyulladt. Az incidensben a gép nem forgott veszélyben és a miniszteri küldöttség tagjai közül senki sem sérült meg. Az afgán gépkocsivezető – aki azóta őrizetben van – egy, a bázison szolgálatot teljesítő NATO katonától lopta a járművet közvetlenül azelőtt, hogy a leszállópályára hajtott. A Pentagonnak egyelőre nincs bizonyítéka arra, hogy valóban likvidálni szerették volna Panettát, de az ügyet alaposan kivizsgálják. A merénylet ellen szól, hogy a védelmi miniszter látogatása nem volt bejelentve és a jármű nem robbant fel.

Az eset három nappal azután történt, hogy egy amerikai katona a Kandahár tartománybeli állomáshelyéről eltávozva lemészárolt tizenhat afgán civilt óriási felháborodást keltve szerte az országban. A helyiek közül sokan bosszút esküsznek és több hivatalnok, valamint képviselők is azt szeretnék, hogy az elkövető afgán bíróságon feleljen tetteiért. Obama elnök kijelentette, hogy úgy tekint a gyilkosságokra, mintha azokat az USA polgárai ellen követték volna el és a mészárlásban résztvevők közül senki sem kerülheti el a felelősségre vonást. A védelmi minisztérium pedig minden erejével azon van, hogy az ügyet a lehető legalaposabban kivizsgálják.

A Fehér Ház és a Pentagon hivatalnokai ugyanakkor aggódnak, hogy alig egy hónappal a Korán-égetések után történt incidens újabb felkeléseket és eldurvuló megtorló akciókat hozhat. Felerősödtek azok a hangok is, amelyek felgyorsítanák az amerikai és NATO csapatok 2014-re tervezett végleges kivonulását Afganisztánból. A tervek szerint egyébként már idén szeptemberre 23 ezer katonát visszavonnak az országban állomásozó 91 ezer fős legénységből.

Pulay Kristóf

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »