Leváltották Csungking város nagyhatalmú párttitkárát

Leváltották a 30 milliós Csungking (Chongqing) város pártbizottságának titkárát, Po Hszi-lajt (Bo Xilai), aki 2007 óta töltötte be e tisztséget, s érintettje a közlemúlt legnagyobb kínai belpolitikai botrányának – közölte a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

A Kínai Kommunista Párt központi bizottságának (KKP KB) döntése értelmében a 63 éves Po immár semmiféle párttisztséget nem tölt be a központi igazgatású délnyugat-kínai városban. Helyére az 1946-ban született Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) került, aki 2008 óta miniszterelnök-helyettes Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányában, s korábban három tartományban is volt párttitkár.

Ugyancsak a KKP KB döntött Vang Li-csün (Wang Lijun) alpolgármester, volt városi rendőrfőnök eltávolításáról. Őt a központi pártapparátusból Ho Ting (He Ting) váltja majd az alpolgármesteri székben. Ho korábban Csinghaj (Qinghai) tartományban volt már rendőrfőnök és alpolgármester.

Vang Li-csün február 6-án eddig ismeretlen okokból az Egyesült Államok csengtui (Chengdu) konzulátusára ment és ott egy napot töltött. Ügyében távozását követően azonnal nyomozást indítottak.

A legutóbb szerdán a kínai miniszterelnök kérdésre válaszolva azt üzente a csungkingi vezetésnek, hogy vonja le a tanulságot a történtekből, s azt ígérte, hogy a már előrehaladott nyomozás végleges eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ven a politikai reformok szükségességéről is beszélt, és – azok híján – egy esetleges kulturális forradalomszerű történelmi tragédia bekövetkeztét emlegette.

Po Hszi-laj a csungkingi modell felépítésével közismerten a „baloldali értékek” megőrzése, a forradalmi dalok népszerűsítésével a vörös kultúra életben tartása mellett tette le voksát. Szűkebb hazájában igen nagy népszerűségre tett szert.

Tény, hogy Po – aki korábban kereskedelmi miniszter is volt – a gazdaság fellendítésében és Vang segítségével a közbiztonsági állapotok javításában jelentős sikereket ért el. Vang rendőrfőnökként kíméletlenül lecsapott a különböző szervezett bűnözői csoportokra, a megvesztegetőkre, a korrupt vezetőkre, tekintet nélkül arra, hogy meddig ért a kezük, vagy milyen pozícióban voltak.

Póról már egy ideje az a hír járta, hogy esélye lehet az idei pártkongresszuson a párthierarchia legmagasabb, legszűkebb körű testületébe – a politikai bizottság állandó bizottságába – bekerülni. A botrány és annak eddigi fejleményei alapján azonban bizonyosra vehető, hogy erre már nem kerül sor.

Po Hszi-laj a veterán kommunista pártvezető, Po Ji-po (Bo Yibo) fia. Az apa Mao Ce-tung (Mao Zedong) néhai államelnöknek volt a közvetlen harcostársa, a „nyolc halhatatlan” egyike, aki 2007-ben, 98 éves korában hunyt el.

A kínai belpolitika emblematikus alakjának, a csungkingi botrány legmagasabb rangú érintettjének további politikai karrierje egyelőre ismeretlen. Arról nem szólnak a csütörtöki hírek, hogy a büntetés következtében Po elvesztette volna tagságát a KKP KB 25 tagú politikai bizottságában. Ami azt jelenti, hogy ellene nincs fegyelmi eljárás folyamatban.

A hírek arról sem szólnak, hogy milyen eredményre jutott a nyomozás, miért ment Vang Li-csün az amerikai konzulátusra és mit mondott ott. A körülmények ismeretében és az ügy kényes volta miatt félő, hogy erről nem sok részlet kerül majd napvilágra hivatalos kínai forrásból.

A legfrissebb hírek szerint Csungkingban a párt szervezési osztályának vezetője, Li Jüan-csao (Li Yuanchao) jelentette be a személyi változásokat, Csang Tö-csiang pedig beszédet mondott a helyi vezetők egybegyűlt társaságának.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »