Elterjesztenék a hagyományos kínai orvoslást

Újabb, a hagyományos kínai orvoslás (TCM) Kínán kívüli tanítására szakosodott Konfuciusz-intézeteket kíván létrehozni a kínai vezetés, ezen túl számos, már meglévő intézet oktatási kínálatát is TCM tanításával bővítenék – jelentette be Vang Kuo-csiang (Wang Guoqiang) helyettes egészségügyi miniszter.

Bár a Konfuciusz-intézetek elsősorban a kínai nyelv és kultúra terjesztését szolgálják, két intézet is működik – egy Melbourne-ben egy pedig Londonban -, melyeknek kifejezetten a hagyományos kínai orvoslás tanítása a profiljuk. A harmadik ilyen megnyitása az év második felében az Egyesült Államokban várható. A több mint kétezer éves praktikákon alapuló hagyományos kínai orvoslás elsősorban Ázsiában népszerű, a kínai vezetés célja azt a világ más részeivel is megismertetni.

Tavaly júniusi adatok szerint a kelet-ázsiai országnak 70 másik országgal van kormányközi szerződése az általános orvosi szektorban való együttműködésre, 48-cal pedig kifejezetten a TCM terén való kooperációra.

A hagyományos kínai orvosságokat és gyógymódokat ugyanakkor továbbra is fenntartással fogadja a külföldiek nagy része – panaszolják az iparág képviselői. Ehhez járulnak a gyógyszerek exportját sújtó kereskedelmi akadályok, így az Európai Unió egy tavaly májusi irányelv-módosítása, mely a forgalomba hozatal engedélyezéséhez szigorú minőségi, így fizikai-kémiai, biológiai vizsgálatokat, farmakológiai és toxikológiai kísérleteket tett kötelezővé. Az EU mellett az egyik legnagyobb nyersanyag-importőr Dél-Korea is szigorított a minőségi és regisztrációs előírásokon. Hogy a kereskedelmet segítse, a központi vezetés a jelenlegi ötéves terv időszaka alatt (2011-2015) az iparági szabványok javítását ígérte, emellett szélesíti kívánja a gyógyszereket illető tudományos kutatások körét is.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »