Bíróság előtt Bin Laden özvegyei

A pakisztáni hatóságok illegális bevándorlással illetve okirathamisítással vádolják Oszama Bin Laden három özvegyét.

Reman Malik pakisztáni belügyminiszter sajtótájékoztatón erősítette meg csütörtökön, hogy a hírhedt terroristavezér, Oszama bin Laden három özvegye ellen bíróság eljárást indítottak. A vád szerint hamis iratokkal és illegálisan tartózkodtak az országban. 

Két szaudi és egy jemeni származású asszony Oszama bin Laden tavalyi halála óta rendőri őrizet alatt áll 10 gyerekükkel együtt, egy külön erre a célra kialakított ötszobás házban. A kiskorúak ellen nem folyik semmilyen eljárás, tehát anyjuk beleegyezésével bármikor elhagyhatják az országot. Az egyik feleség testvére, a jemeni Zakaria al-Sada már felemelte szavát az indokolatlanul hosszú fogvatartásukért és az embertelen életkörülményeikért. Továbbá követeli a pakisztáni hatóságoktól, mielőbb engedjék szabadon mindannyiukat. „Az iszlámábádi Jemeni Nagykövetségtől azt az információt kaptam, hogy a belügyminiszter úr nem egyezett bele szabadon engedésükbe, ugyanakkor semmivel nem indokolta meg döntését” – áll az Al-Arabiya News oldalán. 

Tovább borzolja a kedélyeket a pakisztáni tálibok vezérének pénteki bejelentése, miszerint támadásokat terveznek a bíró, az ügyvédek, a biztonsági emberek és a rendőrség tagjai ellen, ha nem engedik szabadon a három özvegyet és gyerekeiket. „Az egész országban öngyilkos merénylők fognak robbantani a kormány és a biztonsági szervek közelében” – olvasható a Reuters oldalán közzétett nyilatkozatukban. Az utóbbi években ugyanez a szervezet követett már el több merényletet amerikai célpontok ellen.

Malik riportereknek elmondta, „mindhárman saját ügyvédeket fogadhatnak, és szabadon védekezhetnek a bíróság tárgyaláson” – olvasható a CNN honlapján. A tárgyalás időpontját egyelőre nem tűzték ki, de várhatóan zárt ajtók mögött fog zajlani a média kizárásával. Nem akarják ugyanis, hogy nyíltan válaszoljanak azokra a kérdésekre, hogyan tudtak ennyi ideig a pakisztáni hatóságok figyelmét elkerülve az abbotabadi épületkomplexusban észrevétlenek maradni. Pakisztáni jogi szakértők szerint a maximum büntetés 10 év börtön és 10 ezer rúpia (kb. 25 ezer forint) bírság lehet.

A 25 millió dolláros (kb. 5,5 milliárd forint) váltságdíj ellenére Oszama és mintegy 20 tagú családja több mint 5 évig élt Pakisztán területén, mielőtt amerikai kommandósok rajtaütésszerűen megölték az al-Kaida vezért. Elképzelhető, hogy Pakisztán azért szánta rá magát erre a lépésre, hogy ország-világ előtt bebizonyíthassa, nem áll bin Laden és családja oldalán. 

Szalai Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »