Nem egyeztet a tartományokkal a kanadai főváros

A szövetségi államnak szövetségi kormányzásra van szüksége – jelentette ki Jean Charest, Québec kormányfője, aki megengedhetetlennek tartja, hogy az ottawai kabinet egymaga, a tartományokkal való egyeztetés nélkül döntött több fontos, vitás kérdésben is. Charest a héten Torontóba látogatott egy konferenciára, ahol találkozott ontariói kollégájával, Dalton McGuinty-vel. A québeci első miniszter beszédet tartott arról, mennyire aggasztónak tartja, hogy a kormány példátlan módon a tartományok előzetes tájékoztatása nélkül jelentette be, milyen változások várhatóak 2014 után az egészségügy finanszírozásának központi támogatásában. – számolt be a National Post.

Charest egyoldalú döntéshozással vádolta a konzervatívokat a büntető törvénykönyv megváltoztatása kapcsán is. A szövetségi állam tisztelete – mint a politikus kiemelte – azt jelenti, hogy a tartományok azokban az ügyekben, amelyekért az ottawai kabinettel közösen tartoznak felelősséggel, egyenlő szavazattal is bírnak.

A konzervatív szövetségi kormány számos kritikát kapott, amiért a bűnözés elleni harcot a  börtönbüntetések szigorításával kívánja folytatni, ami egyrészt a statisztikák szerint kevésbé hatékony azokkal a programokkal szemben, amelyek a normális életbe való visszatalálást segítik, másrészt tovább növeli a tartományok pénzügyi terheit. 

Stephen Harper miniszterelnök azonban a kabinet feladatának tekinti, hogy megfelelő törvények szülessenek a közbiztonság javítása érdekében, és kiáll a büntető törvények szigorítása mellett. A szövetségi kormány arra is ígéretet tett, hogy a gazdasági stabilitás érdekében csökkenti a központi támogatásokat több területen, így az egészségügyben is, és hasonló lépéseket vár el a tartományok vezetésétől is. Jean Charest torontói beszéde végén azonban Québec gazdasági teljesítményét is méltatta.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »