Kormányhatározattal hozzák létre a magyar tanszékeket

Kormányhatározattal hozzák létre a magyar tagozatot a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen – állapodott meg a hétfői koalíciós ülésen az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt.

Ma a miniszterelnökkel egyeztetik a határozat szövegét, amit a holnapi kormányülésen fogadnak majd el, mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Mediafax hírügynökségnek.

Az egyetem eddig sorozatosan az új tanügyi törvénnyel ellenkező chartát fogadott el, a kormány vétóját pedig bíróságon szándékozik megtámadni. A törvény multikulturális egyetemként említi a MOGYE-t is, ami azt jelenti, hogy kötelező létrehozni a magyar tagozat önálló szervezeti egységeit, a rektor és a szenátus azonban erre nem volt hajlandó úgy sem, hogy személyesen a tanügyminiszter ment meggyőzni őket.

A koalíciós üléseken korábban is felmerült a MOGYE-konfliktus, a Demokrata-Liberális Párt azonban halasztást kért az RMDSZ-től ez ügyben, hogy a kérdést a párton belül megvitassák. „A PDL mandátummal érkezett a mai koalíciós ülésre, és ez arról szólt, hogy egyetértenek azzal, hogy a törvényt alkalmazni kell, és a törvény betűje szerint és annak szellemében akarják rendezni az ügyet” – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tulajdonában lévő Transindex hírportálnak.

Az RMDSZ már korábban kijelentette, hogy ha nem sikerül a törvényességet betartani ebben az ügyben, akkor nem látja értelmét tovább a közös kormányzásnak a PDL-vel.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »