Júniusban emelik a közalkalmazottak bérét

A bukaresti koalíciós pártok vezetői hétfőn megegyeztek, hogy júniustól emelik a közalkalmazottak bérét, a kormány pedig később elemzi ennek mértékét – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek a nagyobbik kormányzópárt, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) képviselői frakcióvezetője, Mircea Toader.

Toader elmondta, a koalíció tagjai kezdettől támogatták a béremelést, a kormány pedig azon fog dolgozni, hogy kiszámolja ennek mértékét, és megoldást találjon a végrehajtásra. A kormány március 30. után rögzíti a béremelés mértékét.

Traian Băsescu államfő 15 százalékos béremelést szorgalmazott múlt héten a parlamentben és hétvégi sajtónyilatkozataiban. Ez a tavalyi 15 százalékos emeléssel együtt visszaállítaná a béreket a 2010 júliusát megelőző szintre, amikor is a kormány 25 százalékkal csökkentette azokat.

Băsescu szerint kérése nem populizmus, a közalkalmazottak száma 2009 tavasza óta 200 ezerrel csökkent, és míg 2009-ben a GDP 9,6 százalékát tette ki az ő bérezésük, tavaly év végén már csak a 6,94 százalékát. Az államfő is azt mondta, a Boc-, majd pedig az Ungureanu-kabinet is az első negyedév után kíván egyeztetni a béremelésről.

Kelemen Hunor, a kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ elnöke a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, a hétfői koalíciós egyeztetésen nem tárgyaltak a béremelés részleteiről vagy határidejéről, de a koalíció tagjai támogatják a fizetések növelését a közszférában.

A konkrét döntésekkel viszont meg kell várni március végét, hogy kiderüljön, hogyan alakulnak a költségvetés bevételei az idei első negyedévben – mondta Kelemen.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »