Vérengzés Jemenben: erősödik az al-Kaida

Múlt vasárnap óta több, mint kétszáz halálos áldozatot szedtek az al-Kaida jemeni szárnyának támadásai. A terrorszervezet új eszközökhöz nyúlt: autókat robbantgatnak, valamint a Köztársasági Gárda és az elnöki palota ellen is követtek el merényletet. Az első támadás egy hete történt, ekkor hatvanegy ember vesztette életét az Abjan tartomány fővárosától, Zindzsibártól nem messze történt összecsapásokban. A harcok azóta is folyamatosak, az áldozatok száma több százra rúg.

A terrorellenes akcióba az Egyesült Államok is besegít; tréningekkel szeretnék fejleszteni a jemeni fegyveres erők képességeit. A képzés nem kizárólag harci taktikákra korlátozódna, sőt, a stratégia és tervezés nagyobb hangsúlyt kapna, hogy szervezett rajtaütéseket hajthassanak végre a terrorszervezet egységein. Az USA egyébként már igencsak aktivizálta magát: helyiek szerint pénteken amerikai harci repülők a szervezet huszonhárom tagjának életét ontották ki. Az amerikai védelmi hivatal egyik munkatársa szerint Barack Obama amerikai elnök tervével összhangban még idén megindulhat egy 75 millió dolláros katonai támogatás folyósítása Jemennek.

Az al-Kaida jemeni és szaúd-arábiai szárnyai 2009-ben egyesültek, ekkor vették fel az „al-Kaida az Arab-félszigeten” (al-Qaida in the Arabic Peninsula, AQAP) nevet. Jemenben többnyire brit és amerikai turisták ellen követtek el merényleteket, az elmúlt években azonban változott a tendencia. 2007-ben nyolc spanyol turistát öltek meg Marebben, 2008-ban két belgát lőttek agyon, 2009-ben pedig egy öngyilkos merénylő bombájának négy dél-koreai esett áldozatául. 

Az ENSZ újra hangot adott ama félelmének, miszerint Jemenben a jövőben egy humanitárius katasztrófával kell számolnunk. Jamar Benomar szerdán úgy nyilatkozott, hogy mintegy hárommillió ember szorul azonnal segítségre, és megkérte a donor országokat, hogy segítsék meg a legszegényebb arab államot. Az elmúlt hónapok kaotikus helyzetének következtében közel 6,8 millió maradt élelem nélkül, a gyermekek éhezésének aránya pedig itt a második legmagasabb a világon. Jelenleg mintegy félmillió gyermek élete van veszélyben vagy szenvedhet súlyos testi és szellemi károsodást a magas alultápláltság miatt.

Lorencsics Emese

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »