Ázsia katonai költésben is megelőzi Európát

Idén először haladhatják meg az ázsiai hadikiadások az európaiakat egy londoni kutatóintézet friss jelentése szerint – jelentette az AP hírügynökség. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies – IISS) szerint a világgazdasági erőviszonyok átrendeződése a katonai költekezés mértékén is egyre inkább visszaköszön.

„A 2008-as gazdasági válság óta az európai és ázsiai védelmi költés mértéke konvergenciát mutat – mondta John Chipman, az IISS főigazgatója – Miközben az egy főre jutó költés Ázsiában továbbra is jelentősen alulmúlja az európait, a jelenlegi trendek szerint Ázsia védelmi kiadásai nominális értéken 2012 során megelőzhetik Európáét.”

Ázsia legnagyobb hadiköltekezője természetesen a hadserege jelentős modernizációjára törekvő Kína, amely a napokban jelentette be, hogy idén várhatóan 11,2 százalékkal, 670 milliárd jüanra (106 milliárd dollár) fog nőni védelmi költségvetése.

Eközben az európai hadibüdzsék a válság miatt folyamatosan csökkenőben vannak: Nagy-Britannia például mintegy 30 százalékkal csökkentette védelmi kiadásait. „2008 és 2010 között legalább 16 európai NATO-tagállam csökkentette védelmi kiadásait. Ezek jelentős részében a megszorítás reálértéke meghaladta a tíz százalékot” – húzta alá Chipman, hozzátéve, hogy a spórolás hatásai a tavalyi líbiai beavatkozás során is megmutatkoztak. Mint mondta, Líbiában hiányosságok merültek fel például a légi utántöltést, a hírszerzést, megfigyelést és a felderítést illetően is.

Habár katonai szuperhatalmi pozíciója továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a közelmúltban az Egyesült Államok is a takarékoskodás útjára lépett – emelte ki az IISS. Ennek ellenére Amerika 740 milliárdos védelmi büdzséje továbbra is magasabb, mint az azt követő tíz országé együttvéve.

Mészáros Tamás

Friss hírek