Húsz év után újra lehet repülni Mogadishuba

Az elmúlt húsz év első távolsági légijárata szállt le kedden Mogadishu repterén, a szomáliai remények szerint beindítva a nemzetközi kereskedelmi utasszállítást a polgárháború sújtotta Szomáliában – számolt be az eseményről a Mail&Guardian. A járatot a Turkish Airlines indította.

Korábban is volt légiközlekedés a szomáliai fővárosba, de csak a szomszédos országokból érkeztek repülők Szomáliába. A török cég vállalkozása így nagy jelentőséggel bír a helyiek életére, hisz egyrészt lehetővé teszi a messzire sodródott honfitársak hazatértét, másrészt a Turkish Airlines példáján felbuzdulva más külföldi légitársaságok is megkezdhetik működésüket a fővárosban, hozzájárulva a térség fejlődésének beindításához.

A Turkish Airlines megjelenése jelzésértékű is lehet arra vonatkozóan, hogy az al-Shabaab szélsőséges iszlamista milícia kiszorításával a főváros stabilizálására tett kísérletek eredményesnek bizonyultak. A rendőrség főparancsnoka ígéretet tett arra, hogy minden megtesznek a jövőben is az utasok épségéért. Ez mindenképpen nagy kihívás a hivatalos szerveknek, hisz az al-Shabaab visszaszorult ugyan, de folytatja gerilla hadviselését a nyugati támogatást élvező kormányzattal szemben.

Törökország szerepvállalása nem új keletű Szomáliában, nem ez az első alkalom, hogy a nyugati országokat megelőzve siet a bukott állam megsegítésére. Nagyhatalmi státuszának erősítése érdekében fontos szerepet kíván betölteni a nemzetközi közösség számára komoly biztonsági kihívást jelentő állam stabilizálásában, és ezért hajlandó ténylegesen részt venni az ország újjáépítésében. Az elsők között állította helyre diplomáciai kapcsolatait az átmeneti kormányzattal, illetve részt vesz az infrastruktúra újjáépítésében is kórházak, középületek felállításával, a humán erőforrás fejlesztésének jegyében pedig törökországi tanulmányi ösztöndíjat biztosít szomáliai fiatalok számára.

Meleg Veronika

Friss hírek