Hiába a forradalom, romlott az emberek biztonságérzete

Az arab tavaszként emlegetett felkeléshullám eredményeként romlott a helyiek biztonságérzete Egyiptom, Tunézia és Bahrein térségében is. Jemenben a változás csak kismértékű.

A Gallup összehasonlító kutatása 2010 és 2011 között romló biztonságérzetet mutatott ki az arab tavaszként emlegetett társadalmi megmozdulás által érintett országokban. A felmérés szerint 2010 és 2011 között Egyiptomban 82 százalékról 47 százalékra csökkent azok aránya, akik biztonságosnak érzik éjszaka az utcákat. Tunéziában 82 százalékról 53, Bahreinben 88 százalékról 61 százalékra csökkent azok aránya, akik nem félnek sötétedés után az utcára menni. Jemenben ugyanakkor a változás kismértékű: 69 százalékról 64 százalékra mérséklődött a mutató.

A társadalmi változásért küzdő tiltakozók a négy országban eltérő eredményeket értek el, amely a kutatók szerint magyarázhatja adataikat. Egyiptomban és Tunéziában a felkelők elűzték a hosszabb ideje regnáló államfőket, de ez a biztonsági erők, így a rendőrség státusának csökkenését is eredményezte. Bahreinben a folyamatos protestálások ellenére még a helyén van a politikai elit, a rendfenntartó szervek civilekkel történő összecsapásai azonban csökkentik a helyiek biztonságérzetét. Jemenben ugyanakkor az elnök lemondott pozíciójáról, és megtartották a választásokat.

A Gallup szakértői szerint függetlenül attól, hogy az állampolgárok biztonságérzete mennyire felel meg a valós helyzetnek, a percepciónak komoly negatív hatásai lehetnek az országokra. Azokban az országokban, mint Egyiptom vagy Tunézia, ahol a turizmus az ország gazdaságának húzóága, az utazók száma visszaeshet. A helyiek úgy érezhetik, nem biztonságos az ország egyes régióinak megközelítése, míg a külföldi utazók teljes egészében veszélyesnek érezhetik a térséget. Mind a turizmus visszaesése, mind az általános bizonytalanság hozzájárul a külföldi befektetői kedv és a kereskedelmi aktivitás visszaeséséhez, amelynek eredményeként a külföldi tőke kevésbé profitábilis, de stabilabb piacokat kereshet gazdasági tevékenységéhez.

Kitekintő / ELTE TÁTK hírlevél

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »