Testvérvárosi viták a nankingi mészárlás árnyékában

Általános felháborodást keltett Kínában egy japán polgármester bejelentése, aki tagadta a nankingi mészárlást.

Elhalasztják a márciusra tervezett „Japán Kultúra Hetét” a kelet-kínai Nankingban, tüntetőleg reagálva egy japán polgármester múlt heti kijelentésére, melyben tagadta a nankingi mészárlást. A két ország fiataljai által szervezett kulturális programokat is magába foglaló „Japán Kultúra Hete” ez idáig minden évben megrendezésre került.

Kavamura Takasi, a japán Nagoja városának polgármestere óriási felháborodást keltett, amikor február 20-án a nankingi delegációval való találkozója során azt nyilatkozta, hogy a japán katonák nem is követték el a 300 ezer életet követelő tömeggyilkosságot a kínai város 1937-es elfoglalása során. Kavamura kijelentése azért volt megdöbbentő, mert Nagoya 1978 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot a volt kínai fővárossal, Nankinggel.

Kavamura megjegyzése azonnal elterjedt a Szena Vejpo (Sina Weibo) kínai mikroblogon, általános felháborodást keltve: többen a polgármester azonnali bocsánatkérését és lemondását követelték, valamint a japán városba való utazás bojkottálására szólítottak. Kavamura – akinek édesapja maga is részt vett a nankingi ostromban – már 2009-ben is tett hasonló megjegyzéseket.

Kína és Japán idén ünneplik diplomáciai kapcsolatuk újrakezdésének 40. évfordulóját, azonban a két ország között időnként feltörnek a nacionalista indulatok, melyek a második világháború során elkövetett japán agresszió és megszállás emlékeiből erednek.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »