Észak-Korea felfüggeszti nukleáris tevékenységét

Észak-Korea nukleáris leszerelési ígéreteit hitetlenkedéssel vegyes örömmel fogadta a nemzetközi színtér.

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy felfüggeszti nukleáris tevékenységének főbb elemeit: kísérleti atomrobbantásait, nagy távhatóságú rakétáinak kilövését és a Jongbjon nukleáris erőműben történő urániumdúsítást – közölte amerikai forrásokra hivatkozva a Reuters. Phenjan arra is ígéretet tett, hogy visszaengedik a 2009-ben kiutasított nemzetközi nukleáris felügyelőket. „Ezek konkrét intézkedések, amiket pozitív első lépésnek tekintünk a Koreai-félsziget békés módon történő teljes és ellenőrizhető nukleáris leszerelése felé” – nyilatkozta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Ám ezzel szemben Hillary Clinton külügyminiszter csupán úgy nyilatkozott a dologról, mint „szerény első lépés a jó irányba.”

Kína – az Egyesült Államok és Észak-Korea küldöttei tárgyalásának házigazdájaként – örömmel fogadta a két ország közötti megállapodást, mely segíthet újraindítani a stabil és békés Északkelet-Ázsia megteremtéséhez elengedhetetlen hatoldalú egyeztetéseket. Japán szintén pozitívan nyilatkozott a bejelentésről, ám azt is kihangsúlyozta, hogy Phenjannak most már tényleges lépéseket is kell tennie. Dél-Korea szerint a megállapodás a Washington és Szöul közötti szoros együttműködést tükrözi.

Észak-Korea nukleáris tevékenységének felfüggesztéséért cserébe az amerikai Külügyminisztérium 240 ezer tonna élelmiszersegélyt ajánlott fel Phenjannak. A 2009-ben leállított segélyszállítmányok újraindítását főképp kisgyerekek, várandós anyák és más veszélyeztetett csoportok krónikus alultápláltságának enyhítésére szánja az amerikai kormány.

A nukleáris tevékenység befagyasztásának gyakorlati megvalósulása kapcsán azonban nem mindenki hisz Phenjannak. Daniel Pinkston, a Nemzetközi Kríziscsoport kutatóközpont munkatársa szerint Észak-Korea még két-három, a Jongbjonhoz hasonló katonai használatban levő urániumdúsító létesítménnyel rendelkezik.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek