Demokrata polgármesterjelölt Marosvásárhelyen

„Demokratikus, pluralista és Európa-párti koalíciót kívánunk létrehozni, amely támogatná a jelenlegi marosvásárhelyi vezetés leváltását” – szögezte le Enache. Ennek érdekében a Pro Europa Liga március végéig támogatást keres a legfontosabb civil szervezetek és a Liga értékeit osztó politikai alakulatok körében – tette hozzá.

A Pro Europa Liga vezetője hajlandó előválasztásokon is részt venni a magyar politikai alakulatok által javasolt jelöltekkel. Elmondta – ezt azzal a feltétellel vállalta, ha az előválasztások szervezői a szavazólapokon külön szerepeltetik a magyar jelölteket, ő pedig az „egyéb jelöltek” kategóriában szerepel, mivel nem kíván csak egyetlen etnikum jelöltje lenni.

„Nem etnikai, politikai, vallási jelölt, hanem polgári jelölt kívánok lenni. (…) Nem támogatom az egységes román vagy egységes magyar jelölt ötletét. Ehelyett a demokrata, pluralista, európai értékeket valló és polgári jelölt gondolatát tartom megfelelőnek” – fogalmazott Smaranda Enache.

Szerinte az RMDSZ téved, ha az egységes magyar jelölt indítását erőlteti, mivel Marosvásárhely igazgatásának nem a megosztásra, hanem az etnikumközi szolidaritásra kellene alapulnia.

Mint ismeretes, egyelőre nem tisztázott, hogy a magyar szervezetek hány jelöltet és kit indítanának a marosvásárhelyi polgármester-választáson. Az RMDSZ saját jelöltjeként indítaná Vass Leventét, az EMNT és az EMNP azonban azt szeretné, ha Vass koalíciós jelölt lenne. Ezt szeretné egyébként maga Vass Levente is, az RMDSZ azonban elutasítja, hogy Vass ne az RMDSZ színeiben induljon.

Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor február közepén azt mondta: ha az RMDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy Vass Levente a tulipán jele alatt induljon a választásokon, az EMNP-nek más jelölt után kell néznie, ebben az esetben Smaranda Enache a „B-terv”.

Az MPP ugyanakkor egy héttel korábban bejelentette: Marosvásárhelyen „polgári koalíciót” hoznak létre civil szervezetekkel közösen, és Benedek Imre szívsebész professzort jelölik a polgármesteri tisztségre, de javasolják a magyar jelöltek előválasztáson történő megmérettetését. Szász Jenő pártelnök akkor azt mondta: sikerült tárgyalóasztalhoz ülni Smaranda Enachéval is, aki hajlik az előválasztásokon való részvételre. Tőkés László EMNT-elnök ugyanakkor kockázatosnak nevezte Enache támogatását, mivel szerinte az RMDSZ azzal vádolhatja meg később az EMNP-t, hogy eladta a várost a románoknak, és a szövetség rukkolt elő az egyetlen magyar jelölttel, másrészt szerinte Enache asszonyra csak a csúcsértelmiségi románok szavaznak, akik kevesen vannak a városban.

Krónika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »