A vasúttal versenyeznek a lengyel légitársaságok

Felveszik a versenyt a lengyel vasúttal a belföldi légitársaságok, nem csak időt, de pénzt is spórolhatnak azok, akik repülővel közlekednek Lengyelországban – írta csütörtöki számában a Rzeczpospolita című napilap.

A lengyel utasokért elsősorban két társaság verseng. Az állam és a nemzeti légitársaság tulajdonában lévő Eurolot, valamint a német OLT Regional tulajdonosához tartozó OLT Express, e két társaságé a belföldi járatok nagy része.

A belföldi repülőjegyek ára 79 zlotynál kezdődik (1 zloty = 69,87 forint). Ebben az árban körülbelül 200 kilométert utazhatunk gyorsvonattal, illetve Intercityvel, de ahhoz, hogy például a fővárosból a tengermelléki Gdanskba jussunk, több mint 340 kilométeres utat kell megtennünk. Így vasúttal nem éri meg utazni, mert nem csak hosszabb, de még drágább is az út.

A nyugati légi piacokhoz képest a lengyel még kezdőnek számít, de a több éves előrejelzések szerint akár évi 30 százalékos fejlődésre számíthat. A légitársaságok új gépeket vásárolnak, de az infrastruktúra is megújul. Kedvezően hatottak például a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság előkészületei, mert Varsóban és Wroclawban ennek hatására már be is fejezték a felújítási munkálatokat a repülőtéren.

Az Eb kapcsán a vasúti beruházások elsősorban a pályaudvarok felújítására vonatkoznak, míg más téren nem érezhető jelentős változás. Sőt, a helyi összeköttetések hálózata folyamatosan le is épül.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »