Holdbázis épülhet a következő évtizedben

Kanadai szakértők szerint az ország kulcsszerepet játszhat az új nemzetközi űrversenyben – számolt be a The Canadian Press. A nemzetközi űrállomás munkájában résztvevő intézmények több fontos kérdést érintenek a héten zajló tárgyalásokon, így későbbi Hold-expedíciókat és az ezekhez szükséges technológiai fejlesztéseket. Arról is folyik majd a vita Québecben, hogy miképp szerezhetnének üzleti és tudományos körökből további pénzügyi támogatást, hogy hozzáférhessenek az emberiség számára már elérhető közelségben levő, feneketlen mennyiségű, kiaknázatlan erőforráshoz a körülöttünk keringő égitesten. 

A világ vezető bányászati társaságai közel negyedének Kanadában van a központja, és az országot robotikai eredményei is a világ élvonalába emelik. Néhány ország, köztük Kína már kijelentette, hogy megkezdené a kitermelést a Holdon, de a bányászati vállalatok a Kanadai Űrhivatal szándékát még nem ismerik, mert a szervezet egyelőre a szövetségi kormány iránymutatására vár. Az ügynökség mindenesetre azt válaszolta a lap kérdésére, hogy ha a nemzetközi űrszervezetek döntenének egy Hold-, vagy Mars-expedícióról, Kanada készen állna az együttműködésre.

A nemzeti űrhivatal a NASA és néhány kanadai vállalat támogatásával már meg is kezdte holdjáró-prototípusok földi tesztelését, a fejlesztések következő fázisához azonban kormányzati hozzájárulás szükséges, amely még várat magára. Mindenesetre a legnagyobb problémának jelenleg az tűnik, hogy bármilyen fúrás és esetleges kitermelés rendszeressé tételéhez először egy állandó holdbázis építésére lenne szükség, annak fenntartására azonban biztosítani kell a megfelelő vízellátást. 2009-ben egy amerikai becsapódó űrszonda bizonyítékot talált a felszín alatti vízjégre a bolygón, azonban további fúrásokra és az így nyert minták összetételének elemzésére lenne szükség. Az ezekhez nélkülözhetetlen felszerelés Holdra juttatása 2014-ben már lehetséges lenne a NASA illetékes kutatásvezetője szerint. Az egyetlen, ami ehhez hiányzik, egy rakéta, amely a felszerelést célba juttatná, de az Egyesült Államok jelenleg is ennek fejlesztésén dolgozik. Kutatók szerint egy évtizeden belül bizonyosan jelentős előrelépés várható a Holdon folyó kutatási tevékenység terén.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek