Kirakatszavazás? Elfogadták az új alkotmányt Szíriában

Szíriában elfogadta a nép a vasárnap rendezett szavazáson az új alkotmányt, amely talán az első lépés a reformok útján, de egyúttal számos kritika is érte, mert lehetővé teszi például, hogy Bassár al-Aszad akár 2028-ig az elnöki székben maradhasson. Nem csitulnak a kedélyek az országban, egyre nő az áldozatok száma, a biztonsági erők nehéztüzérségi fegyvereket vetnek be a felkelők ellen. A nyugati államok továbbra is a megoldáson törik a fejüket és megpróbálnak nyomást gyakorolni a rezsimre, Kína és Oroszország azonban ragaszkodik álláspontához.

A szír belügyminiszter, Mohammed al-Shaar hétfőn bejelentette, hogy elsöprő, 89,4 százalékos többséggel fogadta el a nép az új alkotmányt, a szavazásra jogosultak 57,4 százaléka járult az urnákhoz. Az új alkotmány eltörölné a Baasz párt vezető szerepét leszögező klauzulát, lehetővé tenné a többpártrendszert, valamint bevezetné a maximum kétszer 7 éves elnöki ciklust. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy azt is lehetővé tenné, hogy az elnök, Bassár al-Aszad akár 2028-ig is az állam élén maradjon, mandátuma 2014-ben jár le és úgy tűnik, a megkötés csak innentől számítana. Míg a rezsim vezetése az új alkotmányt az első lépésként értékeli a reformfolyamat rögös útján, addig a nemzetközi közösség részéről eltérőek a vélemények a szavazást illetően, továbbá legfőképpen az ellenzék tagjai kritizálják a gesztust. A Szabad Szír Hadsereg szóvivője, Mohamed Hamado alezredes szerint a hatóságok kényszerítették az embereket, hogy az alkotmány mellett tegyék le voksukat. Habár nem kizárt, hogy a kormány manipulálta a szavazást és a számlálást, valószínűleg az ellenzék nagy része nem élt szavazati jogával, ennek fényében nem meglepő a magas támogatottság.

 „A szavazás nem tévesztett meg senkit.”- jelentette ki William Hague brit külügyminiszter Brüsszelben, ahol az európai külügyminiszterek hétfőn megegyeztek a Szíriát érintő gazdasági szankciók szigorításáról, beleértve a szír központi bank tranzakcióival és a légi teherszállítmányokkal kapcsolatos büntetőintézkedéseket. Az ülésen megegyezés született arról is, hogy a rezsim további hét miniszterének fagyasztják be Európai Uniós javait. „A ma hozott intézkedések növelik a nyomást a kegyetlen elnyomásért felelős tisztviselőkön.”-nyilatkozta Catherine Ashton, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Továbbá egyre többször esik szó Bassár al-Aszad elnök Nemzetközi Büntetőbíróság elé utalásáról, azonban mivel Szíria nem részes állama a Római Statútumnak, így a Biztonsági Tanács hatáskörébe tartozik a kérdés. Kína és Oroszország egyelőre töretlenül ragaszkodik álláspontjához, amely szerint a szír népnek kell megoldania a problémát, nem a nemzetközi közösségnek. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nyilatkozatában kifejtette, hogy reméli, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem indítanak katonai akciót a Biztonsági Tanács felhatalmazó határozata nélkül. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a szavazás „jelentős lépés a reformok útján” és „egyoldalúnak” nevezte a Szíria Barátai nevű nemzetközi mozgalom pénteki tuniszi találkozóját, ahol az ellenzék képviselőivel ültek tárgyalóasztalhoz a szír mozgalom támogatói. Eközben Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, jelenleg az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja Alain Juppe francia és Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszterrel a szír helyzetről tárgyalt Genfben az Emberi Jogi Tanács ülése kapcsán.

A nyugati államok legfőképpen azt kritizálják, hogy még a szavazás idején sem pihentek a fegyverek, vasárnap legalább 55-en vesztették életüket országszerte. Múlt héten két elismert újságíró, az amerikai tudósító, Marie Colvin és a francia fotóriporter, Rémi Ochlik halála borzolta a kedélyeket, Ochlik idén a World Press Photo díjazottjai között szerepelt. A Vöröskeresztnek (ICRC) eközben sikerült bejutnia Hama tartományba, körülbelül egy hónapra elegendő élelmiszert, valamint takarókat és elsősegély-dobozokat osztottak az embereknek, nyilatkozta Simon Schorno, a Vöröskereszt szóvivője. A humanitárius szervezet egyelőre azonban hiába próbál Homsz Baba Amr negyedébe bejutni, nem sikerült megegyezni a kormánnyal és az ellenzéki csoportokkal. „A tárgyalások folytatódnak, minden nap és minden óra számít.”- nyilatkozta Genfben Hicham Hassan szóvivő.

Szíria több városában nehéztüzérségi fegyvereket alkalmaznak a biztonsági erők tagjai a felkelők ellen, több helyen körülzárták a városokat és elzárták a kommunikációs csatornákat, valamint az ivóvíz-és élelmiszerellátás sem biztosított. Úgy tűnik, Damaszkusz és Aleppó sem számít már biztonságosnak, a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista szervezet információi szerint a biztonsági erők gyászolókra lőttek egy temetésen, valamint Aleppóban 14 diákot tartóztattak le egy tüntetésen az egyetemnél.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »