50 holttestet találtak egy mexikói tömegsírban

A Durangó állambeli Cristóbal Colón falu mellett 50 holttestet találtak a mexikói hatóságok egy tömegsírban. Ezzel 301-re emelkedett a durangói titkos temetőkben talált halottak száma.

Sonia Yanidra de la Garza Fragoso, az állam főügyésze elmondta, hogy 2011 decembertől 2012 januárig 50 halottat találtak a faluban felnyitott tömegsírban. A DNS vizsgálatok máig folynak, eddig 600 próbát tartottak, de csak 37 áldozatot sikerült azonosítani. A főügyész úgy nyilatkozott, hogy az azonosítás eredményeit egy hét múlva hozzák nyilvánosságra, azt feltételezik, hogy a faluban talált sírba néhány éve temethették el a testeket, valószínűleg 2010-ben.

Az állam az azonosításra már több, mint egymillió pesót költött. Durango területén eddig öt településen, Lerdóban, Santiago Papasquiaróban, San Juan del Ríóban, és a fővárosban, Durangóban találtak tömegsírokat, összesen 14 -et. A legelsőt 2011 áprilisban fedezték fel a hatóságok. Április és június között 251 testet exhumáltak.

Cristóbal Colón falu területén az utóbbi hónapokban több műveletet is végrehajtott a hadsereg, amelybe beletartozott néhány földbirtok megerősítése. De la Garza Fragoso nyilatkozatában elmondta, hogy nem szereztek tudomást újabb illegális temetőről Durango területén, azonban, ha valaki tud ilyenről, akkor értesítse az illetékes szerveket, hogy megkezdjék a nyomozást. A hatóságok már február elején letartóztattak négy személyt, akiknek a kilétéről nem szolgáltattak információt, mindössze annyi derült ki, hogy közük van Juan Soto Ledesma ügyész helyettes megtámadásához és ahhoz az illegális tömegsírhoz, amelyet Lerdóban találtak egy évvel ezelőtt.

Balla Zsuzsa

Friss hírek