Vizsgálják a szerencsétlenül járt vonat fekete dobozát

Megkezdődött a három emberéletet követelő kanadai vonatbaleset körülményeinek feltárása. A hat kocsiból álló szerelvény vasárnap délután a Niagara vízeséstől tartott Toronto felé, amikor eddig tisztázatlan okokból Burlington településnél kisiklott. A mozdonyban tartózkodó három vasúti dolgozó azonnal életét vesztette, miután a vonat a sínek mellett egy épületnek ütközött. A hetvenöt utasból negyvenkettőt kellett kórházba szállítani, köztük több súlyos sebesültet is. A helyszínen készült képek káoszt és nagy erőkkel kiérkező mentőket mutatnak. A sérültek arról számoltak be, hogy a segítség perceken belül megérkezett, és a mentés rendkívül szervezetten zajlott.

A jármű fekete dobozát már vizsgálják, egyelőre azonban nem zárható ki az sem, hogy vandalizmus vagy szándékosság áll-e a szerencsétlenség hátterében, amely tiszta időben, egyenes útszakaszon következett be. Azt, hogy a szerelvény mekkora sebességgel haladt, amikor letért a vágányról, és hogy a fékrendszer vagy más alkatrész meghibásodása okozhatta-e a tragédiát, a napokban fog kiderülni.

A három elhunyt dolgozóból ketten a hetvenes évek óta álltak a vasút alkalmazásában, mindketten az ötvenes éveikben jártak, a harmadik vasutas 1990-től volt ezen a pályán, bár a társaságnál, amelyik a félresiklott vonatot üzemeltette, újoncnak számított. Egyelőre semmiféle bizonyíték nem utal rá, hogy emberi mulasztás okozta volna a végzetes balesetet. A szerelvény egy váltó felé tartott, amelynek jobbra kellett volna terelnie, ám amint elérte azt, a mozdony váratlanul lesodródott a sínekről.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek