Belarusz visszahívta a brüsszeli és a lengyel nagyköveteit

A belarusz külügyminisztérium bejelentése szerint az ország visszahívta az Európai Unióhoz és Lengyelországhoz akkreditált nagykövetét, valamint felkérte az EU és Lengyelország belarusz nagykövetét, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

A bejelentés válaszként szolgált arra, hogy előtte nem sokkal az Európai Unió kiterjesztette a lukasenko-féle rezsim elleni szankcióit, a tagországok külügyminiszterei ugyanis hivatalosan is jóváhagyták az újabb büntetőintézkedéseket. Ennek alapján újabb 21 személyt sújt az EU utazási tilalommal, vagyonbefagyasztással. Ezek a személyek az Európai Uniós indoklás szerint mind felelősek a belső ellenzék elnyomásáért, közülük sokan az igazságszolgáltatásban dolgoznak vagy a rendőrség állományába tartoznak.

Andrej Szavinih külügyi szóvivő nyilatkozatában elmondta, hogy azt javasolják hogy az EU-küldöttség vezetője valamint Lengyelország fehéroroszországi nagykövete térjenek haza, és közöljék vezetőikkel a fehérorosz álláspontot, miszerint elfogadhatatlan a szankciók és a nyomásgyakorlás. Közölte azt is, hogy visszahívják brüsszeli és varsói nagykövetüket, és amennyiben az EU fokozza az intézkedések mértékét, akkor további intézkedéseket tesznek. Továbbá Fehéroroszország listát készít azokról, akik segítették a szankciók bevezetését.

A lengyel kormányfő, Donald Tusk kijelentette, hogy nem változtatják meg álláspontjukat, miszerint szükségesek a szankciók Belarusszal szemben. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz ellenséges lépésnek tekinti a belarusz reakciót, szerinte ez a döntés aránytalan és értelmetlen volt, és nem a kívánt eredményt fogják elérni, hanem épp az ellentettjét, ezzel pedig tovább rontják az EU és Belarusz kapcsolatát. A magyar Külügyminisztérium is megerősítette azt, hogy szolidaritásból visszahívják konzultációra a Fehéroroszországban tartózkodó uniós nagyköveteket, így a magyar nagykövetet is.

Gerő Mária

Felkapott hírek

Friss hírek