A Nyugtalanság Hete: akcióban a cseh egyetemisták

A csehországi felsőoktatási reformot ellenző hallgatók meghirdették a Nyugatalanság Hete nevű programot, amely több intézményben talált követőre. Az akcióhoz tizennyolc állami és közösségi oktatási intézmény csatlakozott nyolc városból. Már a tegnapi napon is utcára vonultak a tiltakozók: Hradec Královéban az egyetem filozófiai karának épületét zárták be jelképesen.

Kedden esti előadásokat, kísérleteket mutatnak be, amelyeken bárki részt vehet: ezzel demonstrálnak a hallgatók a felsőoktatási törvénytervezet ellen, amely szerintük az egyetemek, főiskolák autonómiáját csorbítja. Az esti eseményekről a nocuniverzit.wordpress.com oldalon lehet tájékozódni. A héten más megmozdulásra is sor kerül: február 29-én a prágai Jan Palach téren találkozó hallgatók a kormány épülete elé vonulnak majd, ahol tovább tüntetnek a reformtervezet ellen. Brünnben és Hradec Královéban is hasonló tiltakozó megmozdulásokat szerveznek. Utóbbi városban ülősztrájkra kerül sor, amely során az ellenző hallgatók a helyi egyetemen fognak aludni.

Josef Dobeš a Nyugtalanság Hete miatt változtatott, korábban a reformot mindenáron védő álláspontján: új elképzelése szerint csak a túlfutóknak kellene fizetniük, valamint azoknak, akik egyszerre két felsőoktatási képzést is végeznek: ez az összeg az  új szakot felvevők esetében 2500 koronás pluszköltséget jelent, Dobeš szerint 26 000 koronát kellene fizetniük évente. Az eredeti tervezetben 10 000 koronás tandíj szerepelt szemeszterenként. A több oldalról támadott törvénytervezet megbeszélését a kormány márciusban fogja napirendre tűzni.

Miklós Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »