Prága ellenzi a magyarok elleni büntetést

A cseh miniszterelnök arra kérte az Unió kormányait, hogy egy újabb tanácsi ajánlás előtt ne döntsenek a Bizottságnak arról a javaslatáról, hogy függesszék fel a Magyarországnak a kohéziós alapból járó támogatások egy részét.

Az uniós kormányok közül elsőként a cseh állt Budapest oldalára a pénzügyminiszteri tanács március 13-i ülése előtt, amelyen a tervek szerint a kohéziós alapból 2013-ban hazánknak esedékes pénzügyi kötelezettségvállalások 29 százalékának felfüggesztéséről hoznának döntést. Petr Necas cseh kormányfő pénteken kiadott közleményében ugyanakkor arra kérte a pénzügyminiszteri tanácsot, hogy addig ne szavazzon a közel fél milliárd euró felfüggesztéséről, amíg nem fogadja el a Budapesthez a deficiteljárás keretében címzett új ajánlásait (ezeket még nem tette meg a Bizottság), és amíg nem válnak teljesen világossá azok a feltételek, amelyek alapján a pénzek zárolását megszüntethetik.

Prágai források tudni vélik, hogy a kormány a háttérben lobbizást folytat annak érdekében, hogy a márciusi tanácsülésen összejöjjön a bizottsági javaslattal szemben a blokkoló kisebbség. Orbán Viktor miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában az MTI szerint közölte, mindent megtesz azért, hogy a pénzügyminiszteri tanács ne kövesse a Bizottság javaslatát. Bár a csehekhez szolidaritásból több közép- és kelet-európai ország is csatlakozhat, erős a kétely, hogy Magyarországnak végül sikerül összetoboroznia egy blokkoló kisebbséget. A javaslat elfogadásához a tagállami szavazatok valamivel több mint kétharmada szükséges.

Ha mégis sikerülne, az megfigyelők szerint eléggé sajátságos helyzetet teremtene, mivel a Bizottság fellépése Olli Rehn szavai szerint az első kísérlet a gazdasági kormányzást megerősítő hatos csomag szellemének alkalmazására. Ha rögtön az első próbálkozás kudarcot vallana, annak akár messzire kiható következményei is lehetnek. A magyar kormány mindenesetre méltánytalannak tartja, hogy éppen akkor fenyegetik pénzügyi szankciókkal, amikor uniós tagságunk óta először faragtuk le az előírt GDP-arányosan 3 százalékos szint alá az államháztartási hiányt. Más kérdés, hogy a Bizottság megítélése szerint a nyugdíjpénztári vagyon átirányítása nélkül 3,5 százalékos többlet helyett 6 százalék lett volna tavaly a magyar deficit.

Közleményében a cseh kormányfő méltatja a Bizottságnak a költségvetési fegyelem szigorítására irányuló erőfeszítéseit, de nehezére esik a kohéziós alapok jövőbeni kifizetéseinek felfüggesztésére vonatkozó bizottsági javaslatnak a támogatása, ami azért szankcionálná Magyarországot, mert elmulasztotta hatékonyan orvosolni a túlzott mértékű hiányt. Prága szerint a befagyasztás az utolsó mentsvár lehet csak, amit akkor kell alkalmazni, ha egy tagállam megsérti a hiányküszöböt és nem hoz megfelelő kiigazító intézkedéseket.

Necas közleményében meggyőződésének ad hangot, hogy a magyar kormány tisztában van az európai szinten tett kötelezettségvállalásokkal és megteszi a szükséges lépéseket, amelyek meggyőzik majd a Bizottságot a magyarok jó szándékáról, hogy kielégítő haladást érjenek el a költségvetési fegyelmet illetően.

Petr Necas azt szeretné, hogy mielőtt ilyen súlyos, egy tagállam piaci reputációját potenciálisan veszélyeztető intézkedéseket javasolna, a Bizottság először további, a politikai megfontolásoktól elemzéseket végezzen. Ezért azt javasolja, hogy a Tanács ne döntsön a támogatások felfüggesztéséről addig, amíg a miniszterek további ajánlásokat tesznek Magyarországnak a Bizottság javaslatára és nem válnak egyértelművé azok a konkrét feltételek, amelyek alapján a pénzek zárolását megszüntethetik.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »