Hamis üzenettel küldték rossz helyre a szavazókat

Az ontariói Guelph lakói közül sokakat a tavalyi választások napján egy automata üzenet  arról értesített, hogy az eredeti szavazóhelyükön kialakult zsúfoltság és kavarodás miatt egy másik helyszínre kell menniük voksolni, ahol azonban nem várta őket semmi, csupán szűkös parkolóhelyek. A csalás valószínűleg legalább egy liberális jelölt mandátumába került.

A nyomozás a rejtélyes hívások indítását a szomszédos tartományban, Québec-ben lokalizálta. Az üzenet kitalálója megpróbálta nehezen azonosíthatóvá tenni magát a feltöltős mobilkészülékkel, amelyet készpénzért vásárolt, a távolsági hívások azonban visszakereshetőnek bizonyultak, így pontosan meg tudták állapítani, hogy honnan futottak ki a szavazókat szándékosan félretájékoztató hívások. Az automata hívások közvetítésével foglalkozó társaság, amelyen keresztül a csaló a hamis információt elterjesztette, megbízást teljesített a konzervatívok kampányában is.

A párt és Stephen Harper kormányfő azonban tagadják, hogy tudtak volna a hívásokról, és belső vizsgálatot rendeltek el. Úgy tűnik, egy fiatal kampányasszisztenst készülnek megvádolni a csalással, ami, ahogy arra a liberálisok felhívták a figyelmet, nem az első eset lenne. Bob Rae, a liberális párt vezetője szerint a kormányfő nixoni légkört teremtett a konzervatívok táborában, ahol az utóbb években több hasonló incidensre is fény derült, és azokért általában fiatal munkatársakat vontak felelősségre. Rae azonban úgy véli, ilyen esetek csak ott fordulhatnak elő, ahol a vezetés elnéző az efféle viselkedéssel szemben. A másik ellenzéki párt, a nemzeti demokraták a demokrácia és a választási rendszer elleni súlyos bűnténynek minősítették a történteket.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »