Koránégetés: magyar katonák nem sérültek meg a támadásban

Magyar katonák nem sérültek meg, amikor az amerikai Korán-égetők ellen tiltakozó tüntetők megtámadták a táborukat az afganisztáni Baglán tartományban pénteken – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM)az MTI-vel.

A tárca sajtófőosztályának tájékoztatása szerint időközben az incidens véget ért, a tüntetők közül egy ember meghalt, kilenc megsérült, a magyar katonáknak nem esett bántódásuk.

 A szaktárca tájékoztatása szerint a tüntetést az afgán hatóságok oszlatták fel, magyar katonáknak nem kellett közbeavatkozniuk, és a halott, illetve a sérültek is afgán állampolgárok.

Korábban a bagláni rendőrfőnök-helyettes azt közölte, hogy amerikai Korán-égetők ellen tüntetők pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort. A tüntetők behatoltak a szögesdróttal elzárt tábor területére. Az afgán rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel igyekezett szétoszlatni a tömeget.

Pénteken Afganisztán-szerte tüntetések voltak a bagrami támaszponton történt Korán-égetés miatt.Afganisztánban napok óta tartanak a zavargások a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetések miatt. Az egyik tüntetésen lelőtték a NATO két amerikai katonáját, az országban legkevesebb öt afgán halt meg az összetűzésekben.

John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok amerikai parancsnoka bocsánatot kért a bagrami támaszponton történtekért, és azok kivizsgálását ígérte. Később Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter is elnézést kért azért, hogy a katonák „illetlen módon szabadultak meg” a Korán-példányoktól.

Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy a szóban forgó Korán-példányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami bázison lévő fogolytábor könyvtárából, mert a rabok azokat egymás közti üzenetváltásokra használták, és szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését az Afganisztán északi részén fekvő 

Baglán tartományban, jelenleg a magyar alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, és részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát.

MTI

Friss hírek