Koránégetés Afganisztánban

A legnagyobb afganisztáni amerikai katonai bázison, Bagramon szövetséges katonák vallásos témájú könyveket, többek között számos Koránt égettek el. A megsemmisítésre ítélt könyveket a bázison fogvatartott elítéltek használták.

A NATO bázis afgán alkalmazottainak elmondása szerint a nemzetközi erők – vélhetően amerikai – katonái számos Koránt égettek el a hétfői nap folyamán. A NATO tisztviselők szerint nem bizonyított, hogy katonákról van szó, mert a bázisokon gyakran a civilek is egyenruhát hordanak, így nehéz őket megkülönböztetni a szövetséges katonáktól. 

A könyvek megsemmisítésének oka a CNN szerint nem más, mint hogy a fogvatartottak a könyvekbe írva próbáltak egymással kommunikálni, illetve számos példányon szélsőséges feliratokra bukkantak.

A hírre reagálva a bagrami bázis előtt kedden kétezer fős tüntetés kezdődött. A tömeg „Halál Amerikára!” és „Halál a hitetlenekre!” felkiáltásokkal illette a Kabultól északra található bázist őrző szövetséges katonákat. A The Telegraph információi szerint a bázis őrzésével megbízott katonák gumilövedékkel igyekeztek távol tartani a tömeget, és NATO-helikoptereket is bevetettek a feldühödött helyiek kordában tartása érdekében. 

Kabulból is több száz fős tüntetésekről jelentettek, autókat rongáltak meg, amelyre válaszként a szövetséges katonák tömegoszlatással igyekeztek elejét venni a helyzet eszkalálódásának.

A The Telegraph információi alapján a második napja tartó tüntetéssorozatnak körülbelül 20 sebesültje, és egy halálos áldozata van. 

John. R. Allen tábornok, az ISAF főparancsnoka egy ISAF-közleményben kért bocsánatot az incidens miatt, és ígértet tett: március 3-ig minden szövetséges katona továbbképzésen vesz részt, amelynek keretein belül elsajátíthatják a vallásos írások helyes kezelésének módját. 

Leon Panetta, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere is bocsánatot kért az afgán állampolgároktól a félreérthető cselekedet miatt, és biztosította őket: mindenre kiterjedő nyomozással igyekeznek az elkövetőket megkeresni és felelősségre vonni.

Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke csak szűkszavúan nyilatkozott: elmondta, hogy az esemény nem más, mint az iszlám vallás degradálása. 

A heves tüntetések miatt az Amerikai Egyesült Államok – sok más Afganisztánban diplomáciai képviseletet működtető országhoz hasonlóan –  úgy döntött, ideiglenesen bezárja kabuli nagykövetségét. A biztonsági intézkedések keretében az tervezett utazásokat is felfüggesztették, és kijárási tilalmat vezettek be a diplomáciai testületek alkalmazottaira.

Az ENSZ szintén reagált az eseményre. Ján Kubiš, az ENSZ Főtitkárának megbízottja elmondta: őszintén sajnálja az afgán állampolgárokat, amiért egy végzetes hiba következtében sérült vallásos meggyőződésük. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ tiszteletben tartja a muszlimok hitét, és tiszteli az afgán kultúrát.

Sedghi Amitis

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »