Új elnökjelöltet szeretnének a republikánusok

Miután a versenyben lévő elnökjelöltek egyike sem tudja népszerűségét tartósítani, a politikai elemzők és az amerikai média már pedzegeti egy megosztott republikánus jelölőgyűlés (brokered convention) lehetőségét. A döntésképtelen konvenció akkor állhatna elő, ha Romney, Santorum, Gingrich vagy Paul sem tudja megszerezni a delegáltak legalább felének támogatását. A média már meg is találta az erőket esetlegesen egyesíteni képes elnökjelölteket – az idősebb George Bush másodszülöttjét, Jeb Busht, New Jersey kormányzóját, Chris Christie-t, a fiatal wisconsini képviselőt, Paul Ryant, de még Sarah Palin fényes visszatérése is felmerült.

Jeb Bush ugyanakkor „képtelen forgatókönyvnek” nevezte, hogy ne tudnának választani a jelenlegi jelöltek közül, Sarah Palin viszont már most felajánlotta segítségét a konvenció döntésképtelensége esetén. Ha ugyanis egyik elnökaspiráns sem szerzi meg a többség támogatását a háttérben politikai alkudozások kezdődnek és akár új jelöltek is képbe kerülhetnek. A további szavazásokon a delegáltak pedig szabad kezet kapnak, azaz bármely jelöltre leadhatják voksaikat.

Az USA Today/Gallup felmérése szerint a republikánus szavazók csupán 29 százaléka szeretne megosztott konvenciót, ugyanakkor 55 százalék örülne, ha a négy talpon lévő jelölten kívül még valaki versenyben lenne az elnökjelöltségért. Megosztott jelölőgyűlésre legutóbb 1952-ben volt példa, de Hillary Clinton és Barack Obama 2008-as ádáz küzdelmét látva a legutóbbi demokrata előválasztási küzdelem során is felmerült ez az opció.

Pulay Kristóf

Friss hírek