Perli az oktatási minisztériumot az orvosi egyetem

Perbe hívta az oktatási minisztériumot a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége. A felsőoktatási intézmény immár szinte színromán összetételű szenátusa és rektorátusa azért fordult a marosvásárhelyi közigazgatási bírósághoz, hogy az állapítsa meg az egyetemi autonómia jogosságát és sértetlenségét. Az intézmény vezetői azért perlik a szaktárcát, mert véleményük szerint sem a minisztérium, sem a politikum nem avatkozhat be az egyetem belügyének tekintett charta megfogalmazásába, és nem erőszakolhatja ki a magyar struktúrák létrehozását. Eközben szerdán elkezdődött a magyar oktatók által törvénytelennek ítélt rektorválasztás.

„Azért fordultunk a bírósághoz, hogy egy független és semleges törvénykező testület hozzon döntést az ország törvényei és a román állam nemzeti érdekeinek függvényében” – áll többek között az egyetem által kibocsátott közleményben. A leköszönt rektor, Constantin Copotoiu által aláírt okmányban az egyetem vezetősége azt nehezményezi, hogy a kormánykoalíció tagjai politikai alku tárgyává minősítették le a marosvásárhelyi tanintézményt.

„Nem akarunk egyebet, mint érvényesíteni az egyetemi chartánkat” – nyilatkozta az MTI-nek Constantin Copotoiu rektor. Elmondta, a bírósági eljárás nem befolyásolja az egyetemen zajló belső választások kalendáriumát. „Ma (szerdán) van a rektorválasztás első fordulója, pénteken a második, és befejeztük a választást. Aztán a miniszter választhat: elfogadja a döntésünket, vagy megsemmisíti azt” – nyilatkozta Copotoiu.

Ábrám Zoltán orvosprofesszor, a leköszönt szenátus magyar tagja az MTI-nek nyilatkozva időhúzásnak tartotta a bírósági keresetet. Úgy értelmezte, az egyetem vezetői a „legjobb védekezés a támadás” elve alapján jártak el.

A MOGYE vezetősége kedden a marosvásárhelyi táblabíróságon iktatta panaszát, amely egy másik közigazgatási per keretében is készül tárgyalni az egyetem ügyét. A múlt év végén a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYE) perelte be az intézmény vezetőségét az oktatási törvény semmibevétele miatt. Beadványában Kincses Előd jogász a minisztérium által két ízben is visszadobott charta semmissé nyilvánítását kérte.

Rektorválasztás magyar bojkottal

Közben szerdán elkezdődött a magyar oktatók által törvénytelennek ítélt rektorválasztás. Az este 8 óráig tartó szavazáson az egyik jelenlegi rektorhelyettes, Brânzaniuc Klára, az általános orvosi kar dékánja, Leonard Azamfirei és Tiberiu Băţagă között lehetett választani. A magyar tanárok közül csupán néhány adta le voksát, így könnyen megeshet, hogy kvórum híján egy csütörtöki, második fordulóra lesz szükség.

Mint ismeretes, a magyar tanári gárda még az elmúlt év vége felé eldöntötte: bojkottálni fog bármilyen, a minisztérium által el nem fogadott charta értelmében szervezett választást. A szinte egyöntetű határozatot mindössze haton nem tartották tiszteletben: Gábos Grecu József, Mülfay György, Marcu Simona Tünde, Fülöp Emőke, Szederjesi János és Szávuly József. Román kollégáik, mintegy jutalomként valmennyiüket beválasztották az új szenátusba. „Sajnálatos dolog, hogy akadt hat önjelölt, aki időnként beszél magyarul, de nem képviseli a magyar közösséget. Nem állítom, hogy árulók, de szenátus-tagságuk a Ceauşescu-érában megtapasztaltakra emlékeztet, amikor a többség jelölte és választotta meg a kisebbség képviselőit, a magyarul beszélő román dolgozók sorából” – nyilatkozta a Krónikának Ábrám Zoltán, a leköszönt szenátus volt tagja.

A három jelölt közül a legesélyesebbnek tartott Leonard Azamfireitől azt kérdeztük, hogy amennyiben megnyeri a választásokat, mi lesz az első üzenete, amit magyar kollégáihoz intéz.„Elsősorban párbeszédre hívom, mert most az a legfontosabb, hogy üljünk le, és higgadtan beszéljük meg a gondjainkat. Jöjjenek egy megoldásra váró problémalistával, és nézzük meg, melyek a prioritások, mi az, amit meg tudunk valósítani, és mi az, amit nem” – fejtette ki a Krónikának Azamfirei. Felvetésünkre, hogy a lista élén valószínűleg a magyar intézetek megalakítása szerepel majd, a rektorjelölt azzal visszakozott, hogy „előbb várjuk meg, mi lesz a választásokon”.

Markó Béla továbbra is derűlátó

A Marosvásárhelyen megjelenő Népújság napilapnak adott interjújában Markó Béla tanügyi kérdésekért felelős is miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az elmúlt napokban többször is megtárgyalta a MOGYE ügyét Cătălin Baba új oktatási miniszterrel. Kifejtette, a beszélgetések alapján úgy véli, a tárca világos, tiszta és határozott döntéssel fogja rákényszeríteni az egyetem vezetőségét a törvény alkalmazására, ami egyben a magyar tagozat létrehozását jelentené. „Ha ezt így folytatják, végül mindent törvényteleníteni kell és a kormány határozattal kell közbelépjen. (…) Ha a Demokrata Liberális Párt és a kormány nem képes az oktatási törvényt alkalmazni, akkor ezzel a kormánnyal nem vállalhatunk szolidaritást” – jelentette ki Markó Béla. Mint arról beszámoltunk, a MOGYE-n kialakult helyzet rendezése feltétele volt annak, hogy az RMDSZ részt vegyen a Mihai Răzvan Ungureanu vezette kormányban.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »