Ünnep a bor bölcsőjénél

A Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál vidékünk egyik legrangosabb és legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze.

Az eseményen évről évre ezrek ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a kárpátaljai gasztronómia és népzene különlegességeivel. A három napon át tartó rendezvény immár hagyományosan a borászok és a fogyasztók találkozója, a kárpátaljai bor hírnevének öregbítője.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett seregszemle idén is felejthetetlen élményt kínált: a borok és pálinkák számtalan fajtája, szívhez szóló rigmusok és dallamok, ízek és illatok bódító kavalkádja várta az érdeklődőket. Voltak is szép számmal. A rengeteg borbarát és a palackba zárt napfény együttes ereje csordultig töltötte élettel és vidámsággal a város főterét. Mindezekből arra lehet következtetni, „izmosodik” a kárpátaljai borkultúra.

A rendezvény fő kelléke mindenképpen a bor, de számtalan olyan kulturális és kulináris program is színesíti a kínálatot, amely azok számára is vonzó lehetett, akik csak ritkán fogyasztják a lankák gyümölcsének nedűjét.

Össze is futunk egy absztinens látogatóval. Az ungvári Rusznák György elárulta, a hangulat és az ételek fantasztikusak, így ahhoz, hogy jól érezze magát, innia sem kell.

A kiváló borok mellett a gasztronómiai kínálat is sokszínű, tájjellegű. Ínyencek, nagyétkűek, édesszájúak egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót. A már jól bevált bográcsgulyás, saslik és sültkolbász mellett volt grillezett mangalica, szürke marhából készül kolbász is. Jó ebédhez pedig a színpadról szólt a nóta: a fellépők folyamatosan szórakoztatták a hálás közönséget. Mindemellett volt kirakodóvásár és tombola, utóbbin akár kacsát, kakast és nyulat is nyerhetett a szerencsés.

Az ilyen fesztiválokon a húsos ételeken van a hangsúly, tudtuk meg a batári Pan-Eko standjánál, ahol mangalicából készült ételeket, biolekvárokat és gyümölcsleveket lehetett kóstolni. „Húst hússal kell fogyasztani, hisz ez segít ťmegemészteniŤ az ilyenkor elfogyasztott bormennyiséget” – mondta Tüzes Tihamér.

A választékra nem lehetett panasz, a közel 100 borász számtalan fajta borát kínálta. Voltak, akik a mennyiséget, míg mások a minőséget részesítették előnyben. Egy pohár nedűért 5–10 hrivnyát kértek el, míg literje 20 és 100 hrivnya között mozgott. Aki pedig valamilyen oknál fogva mellőzte a szőlő erjesztett levét, az majdnem minden standnál kóstolhatott törköly-, gyümölcs- és ágyas pálinkát.

– Bereg-vidék a szőlészetnek és borászatnak a bölcsője – állapította meg Galajda József, a szervezőbizottság elnöke. – Az esemény évről évre rangosabb és egyedülálló módon nemzetközi. A fesztiválra idén is érkeztek magyarországi borászok, pincészetek Mórról és Balatonlelléről, de a bíráló bizottság is nemzetközi. Az ide látogatók zöme, belső-ukrajnai turista, a Kárpátokban található szanatóriumokból érkeztek. Az időjárás viszontagságai miatt sok csoport nem tudott eljönni, de így is szokásosan nagy az érdeklődés.

A három nap során a városban megfordul annyi vendég, amennyi Beregszász lakossága, ez körülbelül 28 ezer embert jelent. Ami a Beregszászi Szent Vencel Borrendet illeti, öt éve megmosolyogtak minket, most viszont sokan szeretnének a sorainkba tartozni. Ami pedig a kultúrált fogyasztást illeti, a közönség egyre igényesebb, s ez is jelzi: van jövője a bornak – hangsúlyozta a szervező.

– Pihenni érkeztünk Kárpátaljára, az idegenvezetőnk ajánlotta ezt a fesztivált. Természetesen nem bántuk meg, hogy eljöttünk – mondta egy dnyipropetrovszki házaspár férfi tagja. Dmitrij elárulta, hasonlóan vendégszerető emberekkel még sehol nem találkozott, a borok és az ételek is finomak. Vásárolunk és viszünk az ismerőseinknek, ezt nekik is meg kell kóstolniuk. A hangulat pedig felejthetetlen.

A hagyománynak megfelelően a borfesztivál a Beregszászi Szent Vencel Borrend felvonulásával vette kezdetét. Az eseményt Bihari András nyitotta meg.

– Idén immár tucadszor gyűltünk össze, vidékünk a szőlészeinek, borászainak méltatására, akik azon fáradoznak, hogy mint bortermelő vidék, Kárpátalja visszanyerje hírnevét – mondta a Beregszászi Szent Vencel Borrend nagymestere. – A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az elmúlt évben nálunk dolgozták fel a Kárpátalján termett szőlők közel nyolcvan százalékát. Meggyőződésem, boraink mind nagyobb eséllyel versenyeznek a hazai és a világpiacon.

A nagymester továbbá elmondta, a szőlészetben tevékenykedő lelkes amatőröknek és szakembereknek köszönhetően sikerült visszahonosítani azokat a szőlőfajtákat, amelyek egykor jellemzőek voltak Kárpátaljára, ezen belül a Bereg-vidékre.

Bayer Mihály, Ukrajna magyarországi nagykövete köszöntőjében elmondta, a két ország illetékesei azon dolgoznak, hogy fejlesszék az ukrajnai borászatot a magyar technológia, a magyar tapasztalatok átadásával.

– Biztosíthatom önöket arról, hogy ebben az együttműködésben a Bereg-vidék kiemelt helyet fog élvezni – emelte ki beszédében a diplomata.

Ivan Busko, a megyei állami közigazgatás első elnökhelyettese üdvözölte a jeles eseményt és oklevelekkel díjazta Galajda Józsefet, Balogh Józsefet, Parászka Györgyöt, Pfeifauf Józsefet és Sass Zsoltot, a borlovagrend tagjait

Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke szintén emléklapokat nyújtott át Varga Béla, Gaál Lajos, Kovács Elemér, Péter Lajos, Tóth Béla, Sepa János, Jakab Sándor, valamint Ga­lajda József  borlovagoknak.

Köszöntötte a nemzetközi fesztivál résztvevőit Beregszász polgármestere is. Gajdos István elmondta, a 2011 volt az egyik legjobb év az elmúlt évtizedekben mind a szőlő, mind a belőle készült borok minőségét tekintve.

– Most a figyelem középpontjában a boraink vannak, de e mögött látnunk kell a szakmájuk, hobbijuk szerelmeseit is, akik egész évben gondozzák a szőlőültetvényeket, akik lelküket adják italaikba. Büszkék vagyunk ezekre az emberekre, hiszen ők ezzel is öregbítik vidékünk jó hírnevét – fogalmazott Gajdos István.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között felavatták az új borlovagokat. A Beregszászi Szent Vencel Borrend tagja lett: Ivan Baloga, Ivan Busko, Igor Szviscso, Benza György, Knobloch György, Dzsanda Mihály, Nagy Attila, Viktor Dam­janovics, Varga András, Magyar Miklóst tiszteletbeli taggá avátták.

Gaál Lajos, a Szent Vencel Borrend kancellárja, a borbíráló bizottság elnöke ismertette az eredményeket. Mint mondta, idén 68 fajta bort adtak le. A borok évről évre jobbak, az idén minősíthetetlen nedűvel nem találkoztak. Összesen harminc érem (tíz bronz, tíz ezüst és tíz arany) került átadásra.

Aranyérmet vihetett haza: Sass Károly (két borával), Vaszil Antalovszkij, Lőrincz József, Nagy Attila, Pavlo Miskolonec, Varga Béla, Sass Zsolt, az Aisberg és a Cotnar vállalat. Ezüstérmet kapott: Jakab Sándor (két borával), Orosz Ruszlán, Kész Elemér, Lőrincz József, Sass Károly, Varga István, illetve az Aisberg, a Cotnar és a Kocsis vállalat. Bronzérmes lett: Sass Károly (két borával), Molnár Sándor, Jakab Sándor (két borával), Varga István, Nagy Sándor, valamint a Cotnar, az Aisberg és a Boboviscse vállalat. Ám az ajándékozás ezzel még nem ért véget. Ivan Busko, Ivan Baloga és Benza György különdíjakkal jutalmazta a kiváló borászokat.

A Sass Pincészet nem hiányozhat egyetlen fesztiválról és a díjazottak listájáról sem. Sass Károly elmondta, a beregszászi fesztivál a borrend felvonulása miatt számít igazi kuriózumnak. Hozzátette még, évről évre többen érkeznek, sok a visszatérő vendég.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »